RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NRK kan måtte kutte 150 millioner kroner

Sist oppdatert:
John G. Bernander har slanket bort 400 årsverk i selskapet siden han ble NRK-sjef. Nå opplyser han til Propaganda at han vil måtte kutte så mye som 150 millioner kroner neste år hvis forslaget til statsbudsjettet går gjennom.

NRK ba i sommer om en lisensøkning på 110 kroner for 2004. I forslaget til statsbudsjettet som ble lagt frem i oktober, fryser regjeringen avgiften på 1.850 kroner.

NRK ville ha en økning av avgiften tilsvarende 5,9 prosent. Departementet svarte med å fryse avgiften og vise til at merverdiavgiften (momsen) på kringkastingsavgiften reduseres til seks prosent (fra 12 prosent). I tillegg får NRK full fradragsrett for inngående merverdiavgift.

"Redusert merverdiavgift innebærer økte lisensinntekter for NRK. Behovet for kompensasjon over statsbudsjettet faller dermed bort. Merverdiavgiften og full fradragsrett gir NRK en kostnadsreduksjon som bidrar til bedrede økonomiske rammevilkår til tross for at nettoinntektene fra kringskastingsavgiften er lavere enn for 2002", skriver Kultur- og kirkedepartementet i sitt forslag til statsbudsjett.

- Det er ikke blitt noen inflasjonsjustering på 3,2 prosent i forslaget til årets budsjett. Det innebærer en reell innstramning for oss på 100 millioner kroner neste år, sier John G. Bernander til Propaganda.

Den restriktive lisensholdningen ble understreket av kulturminister Valgerd Svarstad Haugland i Stortinget i går (se hele saken nederst i denne artikkelen):

- Lisensen er under press, fordi store deler av landet ikke tar inn NRK2. Når digitaliseringen er gjennomført, faller dette presset bort. Og da kan det være naturlig å heve kringkastingsavgiften, sa Haugland i spørretimen onsdag ifølge NTB.

Det betyr at NRK må vente flere år før de eventuelt får en ny økning. Norges Televisjon, som eies av TV 2 og NRK, har varslet at det først vil bli skikkelig bakkebasert digital-TV-dekning over hele landet i 2007. Selskapet satser på å nå 600.000 nordmenn som ikke nås av andre distribusjonsformer som satellitt og kabel-TV.

I en overgangsfase blir det en dyr dobbeldistribusjon på analoge og digitale TV-signaler som Bernander hele tiden har håpet å få dekket gjennom lisensøkninger. Statskanalen har estimert ekstrakostnadene til 200-300 millioner kroner årlig.

Dessuten ønsker NRK midler, som de har gjort i mange år, til digitalisering av arkivene. "En nasjonal oppgave", sier Bernander om det tillegget. I tillegg står økonomisk støtte til satsing på norskproduserte barneprogram på ønskelisten. NRK har et håp om å kunne fungere som en motvekt til de internasjonale barne-TV-kanalene.

- Med det nåværende forslaget må vi redusere programvirksomheten neste år og bære dobbeltdistribusjonen selv. Vi regner med å måtte kutte mellom 120 og 150 millioner kroner på neste års budsjett. Hvor disse kuttene skal tas, kan jeg ikke fortelle deg, de har ikke blitt presentert for styret ennå. Alle slike kutt gjør vondt, uansett, sier Bernander til Propaganda.

NRK-sjefen forteller at han har redusert NRK-organisasjonen med 400 årsverk siden han tok over for Einar Førde for tre år siden. Nå kan det bli ytterligere nedbemanning. Alle NRKs virksomhetsområder er under vurdering.

Bernander sier at det kom overraskende på ham at det ikke ble noe forslag til økning neste år.

- Vi har ikke fått noen slike signaler underveis i prosessen, hevder han og sender en kraftsalve i retning regjeringskontorene:

- Det er ingenting som tyder på at departementet tar inn over seg realitetene i NRKs situasjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere