RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NRK krever at Justisdepartementet fjerner Nina Owing-klipp


FÅR KRITIKK: Justisminister Anders Anundsen og hans departement får kritikk av NRK for å ha brukt et Dagsrevyen-klipp av nyhetsanker Nina Owing. Foto: Scanpix
FÅR KRITIKK: Justisminister Anders Anundsen og hans departement får kritikk av NRK for å ha brukt et Dagsrevyen-klipp av nyhetsanker Nina Owing. Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
- Fikk et klart og tydelig nei.

Det har stormet rundt justisminister Anders Anundsen (Frp) og hans departements video om politi- og sikkerhetsarbeid.

I filmen brukes det blant annet et klipp med Dagsrevyens nyhetsanker Nina Owing. Noe NRK reagerer på.

- Departementets kommunikasjonsavdeling fikk et klart og tydelig nei på en skriftlig henvendelse i juni i år om å bruke dette arkivmaterialet. Da opplyste kommunikasjonsavdelingen at de skulle bruke innslaget til intern kommunikasjon, sier NRKs nyhetsdirektør, Per Arne Kalbakk, til Dagbladet.

Lovet å fjerne det
Han sier videre at det uansett formål, er uaktuelt for NRK å la andre bruke klipp som dette. Han begrunner det med at NRK må ta hensyn til kanalens integritet.

Kun minutter etter at avisen snakket med Kalbakk, hadde Justisdepartementet beklaget bruken av klippet. De lovet å fjerne klippet så snart som mulig.

Kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen i Justisdepartementet kaller det en glipp.

Her kan du se Anundsen og Justisdepartementets video:


- I grenseland
Reaksjonene fra flere mediehold var kritiske etter publiseringen av videoen. Blant annet får Anundsen refs for at han bruker journalistiske metoder som virkemiddel.

Journalist og forfatter, Ketil Stormark, sier til Dagbladet at det er «noe nordkoreansk over filmen».

- Fortellerteknikken er i grenseland for hva som oppleves som etisk redelig, og de som svarer er neppe helt ærlige, sier han og henviser til at flere av intervjuobjektene til Anundsen er underlagt ham som justisminister.

Selv sa Anundsen til Dagbladet mandag at videoen kun er ment som informasjon og fakta.

Angrer ikke
Justisministeren sier til NTB at han ble overrasket over hvordan informasjonsvideoen hans blir omtalt, men angrer ikke.

– Nei, jeg gjør ikke det. Jeg synes det er viktig at folk får informasjon om hva de får igjen når de betaler skatt.

Filmen var hyppig kommentert i sosiale medier tirsdag, og Senterpartiets Geir Pollestad lagde en egen parodivideo fra Stortinget.

– Jeg synes fortsatt at videoen var en god idé. Jeg har hørt rykter om at det er en ære å bli parodiert, så det tar jeg ikke så tungt, sier han.

- Overraskende for meg
Til kritikken om at han har brukt offentlige midler til å lage en skrytevideo, svarer statsråden at han ikke ser noen forskjell på å lage en informasjonsvideo og å legge ut informasjon på departementets nettside.

– Vi bruker de informasjonsvirkemidler som har best mulig effekt. Så får vi se i ettertid om vi skal bruke film eller andre virkemidler, sier han.

Anundsen synes det er leit at omtalen i mediene tirsdag handler om filmen i seg selv og ikke om budskapet.

– Den vinklingen som noe av dette har tatt, var overraskende for meg. For eksempel at det skulle være et angrep på den frie presse, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere