*Nettavisen* Nyheter.

NRK krever politiattest for jobb med barn

Oslo (NTB): I NRK tror man ikke en overgrepssak som den som er rullet opp i britiske BBC, hadde vært mulig. Kanalen krever nå politiattest for alle som jobber med barn i TV-produksjoner.

- Vi har jobbet med dette i fire år. Vi tok opp saken etter at det ble påbudt med vandelsattest for alle som jobber med barneidrett, i 2009. Rett før jul kom endringen i kringkastingsloven, sier programredaktør Nils Stokke i NRK til Aftenposten.

I Kringkastingsloven heter det nå at «Kringkastere og tilbydere av audiovisuelle bestillingstjenester skal kreve at personell med arbeidsoppgaver som innebærer regelmessig kontakt med mindreårige, må legge fram politiattest i samsvar med politiregisterloven § 39 ved tilbud om stilling eller kontrakt.»

Ifølge Stokke har NRK aldri opplevd konkrete situasjoner der barn har vært utsatt for overgrep.

Den ekstremt profilerte BBC-programlederen Jimmy Savile skal ifølge en politirapport som ble offentliggjort fredag, ha forgrepet seg på barn i over 50 år. Over 400 barn skal være misbrukt, 30 av disse voldtatt. Savile ble adlet av dronning Elizabeth kort tid før sin død i 2011.

NRKs programdirektør Per Arne Kalbakk tviler sterkt på om noe lignende kunne skjedd i NRK. (©NTB)

Annonsebilag