Det nye Nasjonalmuseet ved Aker Brygge i Oslo skulle egentlig åpnet før sommeren i år, men åpningen ble først utsatt til neste år. Dette er nå ytterlige utsatt til 2022.

Se video øverst: - NRK-kunstkritiker: - Helt ufattelig at det går an

Nå får Nasjonalmuseet kritikk fra flere hold fordi publikum ikke får se kunsten før den nye bygningen åpner.

- Det er virkelig en skandale. Jeg blir oppgitt når man sier at man har planlagt for et minst mulig stengt museum, for det er ikke sant, sier NRKs kunstkritiker, Mona Pahle Bjerke til NRK Nyhetsmorgen.

Les også: Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt til 2022

- Det er helt ufattelig

Bjerke viser til at det har vært planlagt for årevis med stenging, og mener det hele rett og slett skyldes en dårlig planlegging.

- Man må jo planlegge for at det kan bli utsettelser. Det er helt ufattelig at det ikke går an i et museum som får så svimlende summer fra staten, og har så stor stab med høyt betalt ansatte at man ikke klarer å ha et lite ambisiøst team som faktisk jobber med å holde utstillingsaktivitet i gang, sier hun.

Den opprinnelige planen var at det nye Nasjonalmuseet skulle åpne før sommeren 2020, etter flere utsettelser.

Hun mener det er tragisk at skoleelever og studenter nå ikke får se utstillingene i sin undervisning, og hennes råd til landets nasjonalmuseum er klart:

- Brett opp ermene - og kom igang!

- Det er en skandale

Det er også flere andre som reagerer på forsinkelsene.

- Det at det er utilgjengelig over så lang tid, det synes jeg er en skandale, sier redaktør Sigvald Sveinbjørnsson i Bergensavisen til NRK nyhetsmorgen.

Sveinbjørnsson mener museet burde klare å vise fram kunsten når de gjennom de siste tre årene har fått over to milliarder kroner i statsstøtte.

Les også: Nasjonalmuseet øker innkjøpsbudsjettet til 30 millioner kroner

- Forstår folk er skuffet

Direktør Karin Hindsbo i Nasjonalmuseet sier hun forstår at folk er skuffet.

- Jeg kan veldig godt forstå at man ønsker å se mer fra samlingen vår. Så dette er en situasjon vi i Nasjonalmuseet på ingen måte ønsker oss, tvert imot, sier hun, og viser til uforutsette forsinkelser i byggeprosessen de gjerne skulle sett seg foruten.

Nasjonalmuseet stengte i januar 2019.