NRK endte opp med knusende kritikk fra alle kanter. Trude Drevland uttrykte seg i svært sterke ordelag:


Det var 14 klager som skulle tas opp i plenum, men klagen som skapt mest engasjement var klagen rettet Israel-tiraden til programleder Shaun Henrik Matheson i programmet «Shaun på P13». De sterke uttalelsene fra Matheson, rettet imot Israel, fikk over 500 klager.

Les også: Klagestorm mot NRK etter Israel-tirade

- P13 er NRKs musikk- og underholdningskanal for voksne. «Shaun på P13 er «subjektiv» radio, hvor han snakker om alt mulig og gjør det til sitt univers. Da snakker han om sine meninger. Dette er ikke humor, men skal underholde. Denne svært subjektive sjangeren er uvanlig i NRK, som ellers tilstreber objektivitet og likevekt. Derfor passer programmet best på en smal kanal som P13.

- Dermed kan det bidra til sterke utbrudd, overdrevne emosjoner og faren for å tråkke over. Det skjedde på programmet på tirsdag. Flere ting ble sagt som er problematisk. Deler av innslaget på tirsdag var dessverre innenfor definisjonen antisemittisk, og dette beklager vi sterkt. Vi tok tak i dette tirsdag kveld, og gikk offentlig ut og beklaget innslaget og avpubliserte denne delen av programmet. Matheson beklaget også dagen etter. Vi gjorde en feil, vi beklager det. Redaksjonen har tatt lærdom, sa NRKs underholdningssjef Charlo Halvorsen, som svarte på vegne av Matheson i rådet.

Les også: NRK-programleder gikk amok på lufta - nå har Kringkastingsrådet fått flere hundre klager

«Det er nesten så jeg skulle ønske at vaksinen ikke virka», var noe av det programlederen sa om landets vaksineprogram mot koronaviruset. Sa jeg apartheid, jeg gjorde det, gjorde jeg ikke det? Bare for å understreke det: Først fikk palestinerne ingen vaksiner, for fjorten dager siden fikk de hundre, i går fikk de 2000. 1,1 millioner skikkelige mennesker får vaksine, 2100 av de som ikke er så skikkelige får vaksine. Vi må bare aldri glemme hvor rævva Israel er, det er sykt viktig at vi aldri glemmer det, jeg bare sier det, vi må aldri glemme hvor rævva Israel er», er bare et lite utdrag av Israel-kritikken som ble kringkastet på lufta.

- Bommet grovt

Kringkastingsrådets leder Julie Brodtkorb var også sjokkert etter å ha hørt Israel-tiraden til Matheson.

- Her bommet NRK grovt. Dette var langt over det som skal sendes, sa Brodtkorb.

Eks-ordfører i Bergen, Trude Drevland, var heller ikke nådig i kritikken.

- Makan til å ikke eie antenner, når man gjentar sterkt rasistiske ordlag. Da har man gått så langt at det ikke er noe sted å gjemme seg. Det gjør meg til å lure på han er en egnet programleder, var noe av det Drevland sa.

Hun var imidlertid også kritisk til at NRK har fjernet programmet fra sine nettsider, slik at man i ettertid ikke har anledning til å høre det, for diskusjon.

Advokat Ove Vanebo mente imidlertid at dette var innenfor ytringsfriheten.

- Man får prøve å løfte dette på et større prinsipielt plan, var noe av det advokaten sa.

NRKs kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen tok for første gang ordet i Kringkastingsrådet, da han kommenterte klagen mot Matheson.

Les også: Basketak i NRK-studioet om korona-milliarder: – Dette er virkeligheten

- Ingen tvil om at dette var over grensen, men dette er et tema som vekker sterke diskusjoner og følelser. Dermed blir det vanskelig å dekke dette uten reaksjoner, sa Eriksen.

- Vi skal være en raus arena i Norge for minoriteter, sa han avslutningsvis.

Brodtkorb var helt klar på at hun ikke håper NRK havner i samme situasjon igjen.

- Dette skal rett og slett ikke skje, sa hun da Kringkastingsrådet avsluttet gjennomgangen av dagens klager.

Ros og ris

Vebjørn Selbekk ga imidlertid NRK ros for å rykke ut raskt med en beklagelse, og at de avpubliserte programmet, men rettet likevel en pekefinger mot NRK.

- Jeg sliter likevel med å vite hva NRK egentlig beklager. Jeg har savnet inntil nå at det har blitt sagt at dette er dehumaniserende og antisemittisk. Jeg synes det er underlig at Halvorsen har sagt at dette er antisemittiske uttalelser tidligere. Det gjør han nå, og det er bra, sa Selbekk.

- Jeg har fått personlige henvendelser fra jøder i Norge om at dette har vært sterkt belastende. Det har kommet en bred reaksjon fra mange ulike miljøer at her gikk man over streken. Det som kom ut på eteren i forrige uke, var antisemittiske uttalelser som NRK ikke kan stille seg bak, la han til.

Les også: Mottok hets etter Solvang/Utøya-debatten på Twitter: – Jeg har ti års erfaring med dette her

Rådsmedlem Tove Karoline Knudsen sa rett ut at dette var «helt uakseptabelt».

- Man skal være obs på at jødiske minoriteter fortsatt blir forfulgt, så håper jeg at alle lærer av dette eksemplet og ser hvilke grenser man ikke skal krysse, sa hun.

Eks-ordfører i Trondheim, Marvin Wiseth var knallhard i kritikken.

- Jeg trodde først at det var «fake news». Dette er rett og slett rasisme. Dette var uverdig, var noe av det Wiseth sa.

Etikkredaktør Per Arne Kalbakk sa at prinsippet er at man aldri skal avpublisere redaksjonelt innhold, men at det skjer ved enkelttilfeller. NRK vurderte at det var riktig i dette tilfellet, sa han.

Resett på «Debatten»

Første klage som ble diskutert, og som det var knyttet spenning til, var om det var riktig å la Resett-redaktør Helge Lurås slippe til på «Debatten», som blant annet var klaget inn av lege Bushra Ishaq. Hun var misfornøyd med at Resett fikk et talerør etter stormingen av Kongressen i USA.

- Problemet mitt handler om retningen NRK går når redaktøren rettferdiggjør ikke bare Resett, men også aktører som Document.no, på bakgrunn av helheten i det disse formidler, og verdigrunnlaget disse står for, sa Ishaq.

Les også: NRK-Solvang fikk knallhard kritikk. Nå får han full oppreisning

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk var imidlertid uenig i dette, og synes det var riktig av NRK å slippe «alle stemmer» til.

- Det er godt å høre, som jeg også har hørt i andre sammenhenger, at NRK står imot presset for å legge til grunn scenenekt og no-plattforming, som en del tar til orde for, sa Selbekk.

Viktig med bredde

Han fikk støtte fra kringkastingsrådets leder Julie Brodtkorb som var klar på at NRK ikke gikk over streken.

- Jeg synes det er riktig at NRK har en bredde i hvem de inviterer til debatten, og er mer redd for at det blir de samme som går igjen på en såpass stor debattplattform, sa Brodtkorb.

Les også: Kringkastingsrådet hyllet NRK-programmet «Festen etter fasten», og flere tok avstand fra klager

Hun poengterte også at NRKs jobb er å ta opp radikaliserende krefter og la de få uttrykke seg, og at allmennkringkasterens jobb er å motvirke dette.

Tar avstand

NRK-redaktør Knut Magnus Berge kommenterte også klagen.

- Jeg tar sterk avstand fra reaksjonene du opplevde, Bushra Ishaq. Jeg er ikke enig i at NRK går i en retning med mer kontroversielt stoff. Bare se på ulvedebatten vi hadde nylig, som var en nøktern og konstruktiv debatt, var noe av det Berge sa.

Han var klar på at det var riktig å slippe Lurås til, og at NRK ikke skal være redd for å ha forskjellige stemmer i en offentlig debatt.