RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NRK: Norge vil ha benådning av Moland og French

Oslo (NTB): Norske myndigheter prøver å få til en benådning av de to nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French som sitter fengslet i Kongo, ifølge NRK.

Tidligere har Norge ønsket soningsoverføring, men norske myndigheter har akkurat vært i Kongos hovedstad Kinshasa for å forsøke å løse den fastlåste situasjonen for de to nordmennene.

Etter det NRK kjenner til prøver man fra norsk side å få Moland og French benådet. De ble pågrepet i Kongo i mai 2009, mistenkt for drap på sin sjåfør. De to nordmennene ble dømt til døden i tre rettsinstanser, senest i ankedomstolen i Kisangani 10. juni 2010. De anket ikke dødsdommen videre, i håp om å få fortgang i en soningsoverføring til Norge.

Afrika-forsker Morten Bøås ved forskningsstiftelsen Fafo tror den politiske uroen i landet gjør at nordmennenes sak ikke prioriteres av president Joseph Kabila.

- Jeg tror ikke dette står øverst på agendaen til Kabila akkurat nå. Han har nok mer enn nok å styre med etterdønningene av et dårlig gjennomført valg. Akkurat nå tror jeg verken det norske Utenriks- eller Justisdepartementet har så mange å snakke med på kongolesisk side. Det tror jeg heller ikke de kommer til å få før den politiske situasjonen i landet er avklart - og det kan ta noe tid, sier Bøås. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere