NRK satser på hysterisk mobilspill

Mujaffa, nettspillet som har blitt beskyldt for å være lite politisk korrekt, er eksportert over på mobilen. Første uken har NRK solgt javaspill for 15.000 kroner.

20.06.08 11:06

"Walla, kompis! Nå kan du cruise Grønlandsleiret og sjekke blondiner på mobilen din!" Det er den klare meldingen fra Mujaffa som allerede har herjet på NRK.no i et par år.

Hver dag er minst 1.000 personer inne på NRK.no for å sjekke ut hvordan Mujaffas sjekker blondiner, hilser på kompiser, samler gullkjeder og styler BMW-en sin.

Spillet er importert fra utlandet, men ikke lenger sydover enn Danmark. Danmarks Radio (DR) har gitt NRK alle lisenser til å bruke og utvikle Mujaffa-figuren videre, noe den norske statskringkasteren da også har gjort.

NRK har nemlig utviklet sitt første javaspill med Mujaffa i hovedrollen og kan godt tenke seg å eksportere mobilspillet tilbake til Danmark. Den første uken spillet har vært tilgjengelig i Norge, er det solgt 500 javaspill til 30 kroner stykket. Etter at norske ungdommer er tilbake fra skoleferien, spår prosjektleder Gunnar Garfors i NRKs utviklingsavdeling at det vil ta av for alvor.

- Det er helt naturlig at et så populært nettspill for ungdom også skal kunne spilles på ungdommens underholdningssentral nummer én, sier Garfors.

På nettet har spillet vært gratis, på mobilen vil det koste penger å laste det ned, forøvrig med en javaløsning utviklet av det norske utviklingsselskapet Mobile Media som blant annet er kjent for animasjonsserien "To Trøtte Typer".

Eksporten til betalt mobil har ikke skjedd uten interndiskusjon på Marienlyst. Problemstillingene har blant annet gått på om NRK bør ta betalt for humoristisk stereotyping av innvandrere i Norge, ifølge Garfors.

- Problemstillingen på mobilen, i den grad det er noen problemstilling i det hele tatt, har gått på at det ikke er like gratis som på nettet. Med Mujaffa, som er den største nettspill-suksessen i NRKs historie, har vi forsøkt å bryte ned stereotyper ved hjelp av ironi,. Det var en diskusjon da vi lanserte spillet for et par år siden, og det har vært en interndiskusjon i forbindelse med lanseringen nå, sier prosjektlederen.

Han opplyser at spillet skal være tilgjengelig på alle Nokia-telefoner som støtter java, mens det med mindre justeringer også skal bli mulig å spille på Sony Ericsson-mobiler.

Mujaffa bestilles via SMS og med GPRS på telefonen kan du sende ditt resultat til NRK.no som publiserer separate toppscorerlister både for Internett-spill og mobillspill.

- Grafikken er naturligvis mer begrenset på mobilen, og du kan for eksempel ikke få stylet bilen, men vi vil se på muligheter for å forbedre grensesnittet, sier han på spørsmål om det går an å spille på mobilen og se hva du har gjort i en mer avansert versjon på nettet.

- Vi har tatt utgangspunktet i en merkevare somer bygget på Internett. Den kan vi kanskje eksportere over i andre medier, som TV, sier han. På NRK2 sendes nemlig videoer, SMS-chat og MMS-bilder i periodene utenom de ordinære sendingene.

- Offtime broadcasting gjennom Svisj på NRK2 gir jo interessante muligheter for videreføring av Mujaffa, sier Garfors til Propaganda.

Her kan du lese mer om mobilspillet Mujaffa

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.