Tirsdag startet rettssaken mellom NRK og Line Andersen. Rettssaken varer i fire dager.

Tidligere programleder Line Andersen er forberedt på stygge karakteristikker av henne.

I desember 2019 ble hun fjernet som programleder i NRK Sporten.

Les også: NRK-profilen saksøkte egen arbeidsgiver - dette handler konflikten om

«Beslutningen ble tatt som følge av Andersens atferd og påvirkning på det psykososiale arbeidsmiljøet i Sporten.» skriver NRK i sluttinnlegget som er innlevert til Oslo tingrett.

Andersen mener at bildet av henne som dårlig for det psykososiale miljøet i NRK Sporten, har blitt laget av NRK etter at hun ble tatt av skjermen, og at ledelsen ikke har hatt et reellt ønske om at hun skal komme tilbake til NRK Sporten.

En sentral person til å belyse dette tema, og blir Egil Sundvor, som er redaktør i NRK Sporten.

Null tillit i personalsak

I Oslo tingrett vil Andersen hevde at det ikke var noen personalsaker mot henne, og at bildet av henne som dårlig for arbeidsmiljøet er skapt av NRK etter at hun ble tatt av skjermen.

Les også: Line Andersen: - Jeg har ingen backupløsning

- NRKs beslutning bygger på et uriktig og utilstrekkelig faktisk grunnlag, som er preget av anonyme uttalelser og manglende mulighet for kontradiksjon, skriver hennes advokat i sluttinnlegget.

NRK mener at de igangsatte en ekstern konflikthåndteringsprosess som Andersen ikke ønsket å være med på, og at dette viser at Andersen ikke har ønsket å løse problemene. Andersen på sin side, mener at denne prosessen i virkeligheten ikke hadde som formål at hun skulle tilbake på skjermen.

- Både konflikthåndteringen som ble iverksatt av NRK, og den anonyme undersøkelsen utført av hovedverneombudet, var preget av manglende åpenhet omkring grunnleggende forhold ved prosessene, herunder hvilke personer som deltok og hva som var formålet. Dette gjorde at Andersen ikke kunne ha tillit til prosessene, står det i prosesskrivet.

Møtet

Ifølge Andersen startet konflikten under et møte i sjakkredaksjonen 30. oktober 2019. Hun har tatt selvkritikk for å ha gått for hardt ut mot sine kolleger, og har ønsket å møte dem igjen for å rydde opp. Det fikk hun aldri muligheten til, ifølge henne.

Istedenfor ble hun tatt av skjermen.

– Alle skulle se at jeg hadde fått en straff. Både de i redaksjonen og seerne skulle få vite at jeg hadde mistet programlederoppgavene mine, sier hun til DN.

Konflikten gjorde at hun ble sykemeldt. I november 2020, rett før hun skulle tilbake i jobb, ble hun informert om at hun var omplassert bort fra NRK Sporten, og at hun skulle få opplæring i innholdsproduksjon på nett og mobil.

Andersen er forberedt på at det blir stygt, når hun møter sin arbeidsgiver i retten.

– Jeg er forberedt på at NRK vil prøve å henge meg ut i retten. Det kommer til å bli stygt, men jeg har valgt å gjøre det likevel, sa hun til DN i det eneste intervjuet hun har gitt før rettssaken.