RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NRK stoppet «Oslolosen»-pirat

Sist oppdatert:
Mannen som selger «Oslolosen»-effekter vil ikke havne i noe sjøslag med statskanalen.

(iOslo.no) Onsdag denne uken skrev iOslo.no om Andreas Wahl fra Tønsberg som gjennom nettsiden måsa.com selger T-skjorter med tegninger og uttrykk av den populære Harald Eia-figuren «Oslolosen» fra serien «Uti vår hage 2». Det ser det ut til å bli en brå slutt på.

NRK Aktivumskal ikke lage «Uti vår hage 2»-effekter for salg, men presser nå Andreas Wahl til å stoppe T-skjortesalget. Hva synes du? Si din mening nederst.

Les mer:«Oslolosen» tatt av pirater.

Snylter på NRK-rettigheter
- Jeg gjorde absolutt ikke dette med den hensikt å tjene penger. Jeg har ikke lyst å komme i klammeri med noen, sier Andreas Wahl til iOslo.no da han hører at NRK Aktivum reagerte med vantro på virksomheten.

- Det er ingen tvil om at denne nettbutikken snylter på våre rettigheter. Det kan være veldig lett å tro at dette er et offisielt NRK-produkt, fortalte PR- og promoansvarlig i NRK-Forlaget, Stine Temte, til iOslo.no onsdag.

Harald Eia var på sin side positiv til salget - om det var en fan som sto bak.

Bare en fan
Verken «Uti vår hage 2»-logo eller bilder av Harald Eias populære og morsomme karakter er å finne på T-skjortene, men derimot tegninger og uttrykk fra den krasse Oslo-guiden.

- Jeg er en student som har laget denne siden som et bidrag til fans av god, norskspråklig humor. Det er bevisst ikke brukt bilder eller navn som NRK skulle ha rettigheter på, verken på nettsiden eller på produktene. Det kan vel ikke være ulovlig å lage T-skjorter med dagligdagse uttrykk? spør han.

Uttrykk som «Fått deg på kæssæ?», «Akerselva - ei åre av snerk», «Sigfrid, Siggen, Sagg og Sugg» og «Måsadott» er å finne på plaggene som Wahl selger.

Raste mot piratselger
NRK Aktivum, som har rettigheter til salg av NRK-effekter, har allerede kontaktet Wahl.

- Vi har tilskrevet Andreas Wahl og bedt ham stoppe salget. Det er det viktigste for oss, forteller daglig leder i NRK Aktivum, Bjørn Suhrke, til iOslo.no - til tross for at NRK ikke har planer om å lansere andre «Uti vår hage 2»-produkter enn en DVD fra serien.

- Vi planlegger så langt ingen andre produkter enn en DVD. Vi forsøkte, blant annet med T-skjorter til «Team Antonsen», uten at det ble en stor suksess, forteller han.

Plaggene på måsa.com har ikke vært i salg lenge og Wahl bedyrer at han ikke har tjent store penger på virksomheten.

- Nettbutikken ble opprettet like før påske og jeg har ikke solgt noe særlig engang, jeg gjør ikke dette å tjene penger i det hele tatt, gjentar han.

I orden for Eia
Selveste «Oslolosen», Harald Eia, sa følgende til iOslo.no da vi informerte han om saken onsdag:

- Jeg personlig har jo ingenting mot sånne ting. Jeg tror ikke NRK Aktivum rekker å lage T-skjorter når først ting slår an. De har en avtale med et T-skjortetrykkeri i Finland som har åtte måneders bestillingstid, finnene er ikke spesielt billige, heller. Men uansett: Hvis det er en «Uti vår hage»-fan som står bak, og ikke bare en kynisk T-skjorteprodusent, så er det helt i orden, forklarte Eia.

NRK Aktivumskal ikke lage «Uti vår hage 2»-effekter for salg, men Andreas Wahl trues nå til å stenge T-skjortesalget. Hva synes du?

Les flere nyheter på iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere