Forrige søndag ble det kjent at NOKAS-raner David Toska har blitt hentet inn av TV 2 for å være sjakkgjest i kanalens dekning av turneringen Tata Steel, hvor Magnus Carlsen jager en ny triumf. TV 2 opplyste at Toska vil være med i mandagens og tirsdagens sending.

- Vi har også hatt grundige samtaler med David Toska selv i forkant og opplever han som kunnskapsrik, nysgjerrig og engasjert, og en som kan tilføre sendingene våre noe, sa TV 2s sportsredaktør Vegard Jansen Hagen til TV 2 etter at nyheten ble kjent.

Les også: David Toska skal sitte i TV 2s sjakkstudio

Toska ble i 2005 dømt for 20 års fengsles etter å ha blitt utpekt som hovedmann i norgeshistoriens mest kjente bankran, NOKAS-ranet i Stavanger, hvor politimann Arne Sigve Klungland ble drept. 46-åringen har siden 2018 vært en fri mann, og bor i Bergen med samboer og barn. TV 2 har forklart at sjakkmiljøet i byen nevnte Toska som en mulig kandidat til å være gjest i studioet i Bergen, og ifølge kanalen hadde de også grundige samtaler med familien Klungland som ikke har noe imot at den ransdømte dukker opp på TV.

- Aldri hatt han på «blokka»

Toska' sin kompetanse og rolle i Bergens sjakkmiljø landet han en mulighet hos TV 2 nå. Kanalen deler sjakkrettighetene med NRK i 2022, men allmennkringkasteren forteller at Toska har aldri blitt vurdert som gjest hos dem.

- Vi har aldri hatt han på «blokka», og han passer heller ikke vår redaksjonelle profil på sjakksendingene, sier NRKs sportsredaktør Egil Sundvor til Medier24.

Til Medier24 ønsker ikke Sundvor å kommentere TV 2s redaksjonelle valg, men han legger til at de er svært fornøyd med sine nåværende eksperter, og at de absolutt har ingen andre de vurderer å hente inn som sjakkekspert for øyeblikket.

Respekterer alle reaksjoner

Hovedpersonen ble overrumplet av pressetrykket da han dukket opp i Medielandsbyen i Bergen, mandag ettermiddag.

- Jeg har jo lest i media. Jeg må bare respektere at det er forskjellige reaksjoner. Det var sjakkmiljøet i Bergen som hadde nevnt meg da TV 2 var på jakt etter noen som kunne være gjest. Jeg er ikke ekspert, men gjest. Jeg har jo bare fulgt med på alle sjakksendingene som har vært fra 2013. Det er kjekt å følge med og jeg spiller litt selv, sier han til Bergensavisen.