«De skyldige» er en murstein av en bok, der Tveit over 1.100 sider forteller levende og detaljert om en region preget av krig og terror, massakrer og bomber, hemmelige forhandlinger og avtaler, løgn og svik, utenomrettslige henrettelser og propaganda.

Blant dem Tveit trekker fram i boken er generalmajor Odd Bull, som var leder for FNs observatørkorps i Midtøsten og som raskt forsto at Israel bløffet da de hevdet å ha blitt angrepet av Egypt i 1967.

Sannheten ifølge Tveits bok var at det var Israel som selv startet seksdagerskrigen der de erobret Golanhøydene, Sinaihalvøya, Vestbredden og Gazastripen, en okkupasjon som i alle år siden har stått i sentrum for konflikten.

Norske støttespillere

Tveit forteller hvordan Israel i flere tiår hadde gode norske støttespillere, som blant annet hjalp landet med å smugle fem kanonbåter fra Frankrike i 1969, et klart brudd på den franske våpenembargoen.

Israels jakt på Abu Hassan Salameh, lederen av Svart September som sto bak terroraksjonen mot de israelske utøverne under OL i München, er også viet stor plass i boken.

Tveit forteller hvordan den unge palestineren, som var en nær fortrolig av Arafat, ble informant for CIA alt i 1969 og at amerikanerne var rasende da en israelsk dødsskvadron til slutt lyktes med å likvidere ham i Beirut i 1979.

Mossads fadese

Mossads fadese på Lillehammer i 1973, der de likviderte en uskyldig marokkansk kelner i den tro at det var Salameh, ifølge Tveit etter å ha blitt lurt trill rundt av «en sjarlatan som reiste rundt på den saudiarabiske e-tjenestens regning», får også bred omtale.

Tveit forteller i detalj hvordan Israel forsøkte å få løslatt agentene som ble pågrepet etter drapet, samt hvordan norsk politi kjente, men holdt tilbake identiteten til mannen som ledet dødsskvadronen.

Først på 1990-tallet ble Mike Hararis rolle på Lillehammer kjent, og i 1998 ble han etterlyst via Interpol til sterke protester fra Israel. To norske statsadvokater fikk til slutt et møte med den ordknappe Mossad-toppen, og i 1999 ble etterlysningen av ham trukket tilbake.

Oslo-avtalen

Tveit har i flere prisbelønte bøker tidligere skrevet mye og detaljert om konflikten mellom Israel og palestinerne, og også om Norges og nordmenns rolle.

I «De skyldige» offentliggjør han for første gang dokumenter fra de hemmelige forhandlingene som ledet til Oslo-avtalen, og han forteller også om den israelske spionen i PLO-hovedkvarteret som rapporterte flittig til Tel Aviv mens forhandlingene pågikk.

USAs forsøk på å nøre opp under konflikten mellom Fatah og Hamas etter at Hamas vant det palestinske valget, blir også omtalt av Tveit, som anklager Bill Clinton og Barack Obama for løftebrudd overfor palestinerne og som karakteriserer en sentral aktør som Shimon Peres som en hauk i forkledning.