GARDERMOEN (Nettavisen): Etter 32 timer i arrest i Qatar slapp de to NRK-journalistene løs tirsdag kveld. Journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani var i Qatar for å dekke landets forberedelser til fotball VM i 2022.

– Vi har vært usikre

På Oslo lufthavn Gardermoen stod sportsredaktør i NRK Egil Sundvor, familie av journalistene og et samlet pressekorps da Ekeland og Ghorbani kom ut i flyplassens ankomsthall.

– Vi har det greit. Det har vært slitsomme dager og vi har vært usikre, sa Ekeland og fortsatte:

– Det er godt å være hjemme i Norge nå og på norsk jord. Så skal vi inn på Marienlyst nå, inn på jobben å ha en debrief og noen møter om det som har skjedd og det som skjer videre, sier han.

– Hvordan har de siste dagene vært?

– Dagene har vært utfordrende, men vi har visst at det er mange som har jobbet for oss. At dette kommer til å gå bra har vi hatt en følelse av i hvert fall, sier Ekeland.

Lokman Ghorbani sa også at det er godt å være hjemme og at han har det fint.

Qatar har blitt kraftig kritisert for hvordan landet har behandlet utenlandske gjestearbeidere, som har bygget opp de enorme stadionanleggene som skal brukes i fotball VM.

Var på reportasjetur – ble arrestert

NRKs journalister ankom Qatar den 13. november. Forrige uke kom det meldinger om at regimekritiker Abdullah Ibhais, som NRK hadde intervjuavtale med, hadde blitt arrestert i forkant av intervjuet.

Les også: NJ sier det er uakseptabelt at NRK-journalister ble pågrepet i Qatar

Søndag ventet samme skjebne for journalistene selv, før de slapp ut igjen tirsdag kveld. Kamerautstyr, datamaskiner og telefoner beholdt derimot politiet i Qatar.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sa til Dagbladet at de hadde blitt satt på glattcelle, vært gjennom krevende avhør og at de fikk lite mat og drikke

– Vi er blitt avhørt, men er først og fremst glad for å være tilbake i Europa. Vi har hatt det slitsomt, sa Ekeland til VG da de hadde landet i København.

Les også: Kjøll: – Rystende, sjokkerende og totalt uakseptabelt

Statsminister Jonas Gahr Støre, Høyre-leder Erna Solberg, Fotballforbundet og Norsk journalistlag har reagert på saken etter at den ble kjent onsdag kveld.