Gå til sidens hovedinnhold

NRKs tiggevideo skaper voldsomt engasjement på Facebook

Videoen om tiggermiljøet i Bergen har nesten 1,5 millioner visninger.

Gjennom to år har NRK fulgt tiggermiljøet i Bergen. Resultatet får vi se i Brennpunkt-dokumentaren «Lykkelandet» tirsdag kveld.

Søndag la NRK Brennpunkt ut en teaser på sin Facebook-side. I teaser-videoen stiller NRK spørsmålet «handler det om penger i koppen?», og viser videoklipp av en mann som tigger på gaten i Bergen, men som på Facebook skryter av alle pengene han tjener.

I et av klippene ser vi at mannen viser frem et bilde av et kjøleskap fullt av penger.

Videoen har over 1,6 millioner visninger, og har skapt et voldsomt engasjement på Facebook. Til sammenligning har forrige ukes Brennpunkt-klipp, som handlet om Ubaydullah Hussain, 156.000 visninger.

Nærmere 14.000 har delt videoen, og i kommentarfeltet diskuteres det heftig.

- Har aldri blitt svindlet

Sammen med kona er mannen en del av et nettverk som NRK har kartlagt i Bergen. På vei tilbake til Romania reiste de gjennom Ringerike, hvor de fikk husly av nordmenn over natten, skriver NRK.

I kommentarfeltet er det enkelte som reagerer på fremstillingen av de som åpnet hjemmene sine for tiggerne.

«Jeg er portrettert i den dokumentaren. Jeg har aldri blitt svindlet slik dere fremlegger det,» er det en som skriver, og legger til at han ga husly til ei høygravid dame.

«De fikk hjelp i Hønefoss da de måtte sove ute i en bil i minus 10 grader og kvinnen var høygravid. Derfor fikk de hjelp. De fikk også hjelp med klær og utstyr til mor og barn da de skulle reise tilbake til Romania pga kulden i Norge og fordi en mor med et nyfødt barn uten bosted ikke kan selge blader ute på gata,» skriver en annen.

Andre kommenterer at dette kun er en teaser-video, og at man bør unngå å konkludere med noe som helst før man har sett hele dokumentaren.

NRK skriver selv i kommentarfeltet at de oppfordrer alle som kommenterer til å skille mellom enkeltpersoner og grupper.

«Nettverket vi har kartlagt er ikke representanter for alle som tigger, ikke engang alle tiggere i Bergen. De som hjalp disse da de var på gjennomreise i Ringerike hadde ingen forutsetning for å vite hva som foregikk i Bergen, og handlet i god tro med gode hensikter,» skriver NRK.

Forberedt på engasjementet
Prosjektleder i Brennpunkt, Cecilie Ellingsen, sier til Nettavisen at de var forberedt på at «Lykkelandet» ville skape engasjement.

- Brennpunkt har jo lagd filmer om tiggermiljøet før, men da med et annet utgangspunkt. Den gang fulgte vi tiggerne hjem til deres bosted, men også det skapte engasjement blant TV-seerne, sier Ellingsen, og fortsetter:

- Jeg tror det handler om at folk ser disse menneskene på gata. De er veldig synlige i bybildet, og ikke bare i Bergen. Folk har nok lurt på om pengene de gir faktisk går til den som sitter der og vedkommendes barn, eller om det er andre som får disse pengene.

«Lykkelandet» går på NRK1 klokken 21.30 i kveld, men blir tilgjengelig på nett klokken 15.00.

Debatt

Videre går diskusjonen i kommentarfeltet på hvorvidt nordmenn er naive som gir penger og husly til tiggerne, eller om det uansett er fint å hjelpe.

Dette er langt fra en ny debatt, og i løpet av de siste årene er det mange som har gjort et forsøk på å skaffe mer kunnskap om tiggermiljøene i Norges storbyer.

I en forskningsrapport fra Fafo i 2015, som blant annet var bygd på intervjuer med 1269 tilreisende i Oslo, Stockholm og København, svarte forskerne på en rekke påstander om tiggerne i Oslo.

I 2016 skrev varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) i Kristiansand at tiggerne tjente så mye penger i Norge at de hadde råd til å bygge nye hus i Romania.

Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum mente da at det å lykkes med å tigge seg ut av ytterste fattigdom, var positivt.

«Det er ikke et problem i seg selv at tiggere vi kjenner fra gaten i Norge, får råd til å kjøpe seg et enkelt hus i Romania. Tvert imot er det mye bedre om pengene tiggerne får faktisk går til å heve levestandarden deres, og ikke forsvinner til bakmenn. Poenget med å gi tiggere penger kan ikke være å holde tiggerne nede i fattigdom,» skrev Stavrum i et blogginnlegg i august 2016.

- Vært i kontakt
Prosjektleder Ellingsen påpeker overfor Nettavisen at de har vært i kontakt med personen som er portrettert i dokumentaren.

- Vi har vært i kontakt med denne personen flere ganger, senest i går, men også under produksjonen av dokumentaren. Så dette kommer ikke som noen overraskelse på vedkommende, og jeg tror også bildet vil endre seg når man får sett hele dokumentaren, sier Ellingsen.

- Det vi har lagt ut er bare en liten smakebit av det som kommer, så vi avventer nå til hele dokumentaren blir sendt.

- Neste uke kommer det en ny dokumentar som henger sammen med den første. Da reiser vil til Bulgaria og ser nærmere på traffickingmiljøet. Den vil nok gi bakgrunn og forståelse for forholdene disse menneskene lever under, sier Ellingsen.

Har du sett denne populære videoen?

Les mer

Her tar hun badevekt-trikset

Les mer

- Her er husene tiggere i Norge bygget i Romania

Les mer

- Tiggere har tjent så mye at de har råd til bygge nye hus i Romania

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley