NSB: - Beregn minst en time ekstra

Foto: Scanpix

NSB frykter kaos på veiene fredag når mange tar sommerferie.

30.06.11 15:17

Denne uken har busser og biler stampet i kø fordi Oslo S er stengt, busser har erstattet tog, deler av E6 ved Furuset er gravd opp og Oslofjordtunnelen fortsatt er stengt.

Og ikke nok med det; fredag går veldig mange ut i sommerferie, og det betyr mer trøbbel for de reisende.

- Vi får nok det største trykket i morgen, sier pressevakt Bjørn Stuedal i NSB til Nettavisen.

- Varslet mye trafikk
Torsdag morgen hadde NSB et møte der de diskuterte utfordringene de vil møte fredag.

- Vegvesenet har gått ut og varslet at det blir mye trafikk, og det vil jo selvfølgelig berøre våre kunder også, siden bussene kjører på de samme veiene, sier Stuedel.

Konklusjonen fra møtet er klar:

- Det vi gjør som tiltak er for det første å oppfordre kundene til å beregne enda bedre tid i morgen, og så øker vi kapasiteten på busskjøringen slik at vi skal være sikre på at alle kommer med også om de går på tidligere avganger, sier han.

Les også: Kleppa nekter å svare

- Minst en time ekstra
- Hvor mye ekstra tid råder dere folk til å beregne?

- Vi vet ikke, for dette er vanskelig å spå. Men jeg tror du må legge til i alle fall en halv time ekstra i forhold til den halvtimen vi allerede har sagt, altså totalt en time ekstra på det verste i rusjtiden i morgen, sier Stuedal.

Flaskehalsen for bussene har vært strekningen fra Oslo S til Lillestrøm, siden E6 er innsnevret fra fire til to felt på grunn av veiarbeid.

NSB råder derfor folk til å velge en alternativ reisevei.

- Det er helt klart å anbefale at folk tar t-banen til Bryn, og lokaltog fra Bryn til Lillestrøm. Det vil nok gå mye raskere enn å ta buss fra Oslo S, sier pressevakten.

Les også: - Enklere å reise med flybussen
Les også: - Dette her blir veldig kaotisk

- Dette er en utfordring
NSB tror også det blir problemer på andre strekninger enn Oslo S-Lillestrøm fredag.

- Vi vil også få en stor utfordring på de øvrige strekningene, blant annet fra Lysaker og inn fordi det blir jo mye trafikk i Oslo som gjør at fremkommeligheten blir dårlig for bussene. Dette er en utfordring, for å si det sånn, sier Stuedal.

I tilegg til økt kapasitet og reiseråd, bedrer NSB nå merkingen for busstransport og gjør ytterligere tiltak i forhold til veilederne de har på stasjonene.

Les også: - Flytoget bør redusere prisen

Vegvesenet: - Reis lørdag
Vegtrafikksentralen til Statens vegvesen opplyser at det er ventet stor trafikk på veiene fredag.

- Kommende helg er det feriestart for mange. Det betyr stor trafikk på veiene, skriver vegvesenet i en pressemelding.

De oppfordrer folk til å vente med avreise til lørdag, dersom man kan det.

- Vil du unngå de lange køene kan det være smart å drøye avreisen til for eksempel tidlig lørdag morgen, framfor å starte fredag ettermiddag, står det videre.

Bilistene rådes også til å legge inn ekstra tid, særlig om man skal kjøre forbi veiarbeidsområdet på E6 nord for Oslo.

- Det er klart at når du innsnevrer en vei fra fire til to felt, så blir det noen trafikale problemer. Men nå har det vært så mye medieoppmerksomhet om det så de fleste har tatt sine forholdsregler, og har beregnet god tid, sier trafikkoperatør Annie Serup ved Vegtrafikksentralen til Nettavisen.

- Hvor mye ekstra tid bør man beregne?

- Det vi sier til folk som ringer og spør, som skal kjøre fra Oslo og rekke et fly på Gardermoen, er å beregne ekstra tid. Det er bedre å sitte en halv time ekstra på Gardermoen enn å sitte i en kø i Oslo. Å beregne god tid er alltid lurt, sier hun.

Flytoget: - 40 minutter ekstra
Også Flytoget ber folk beregne god tid i morgen.

- I morgen kveld må man beregne 40 minutter ekstra reisetid, sier Sverre Høven, direktør for Kommersiell og Operations i Flytoget, til Nettavisen.

Flytogpassasjerene blir fraktet med buss fra Oslo S til Lillestrøm, og så med Flytoget derfra til Gardermoen.

Mandag brukte bussene 45 minutter til Lillestrøm.

Men Høven påpeker at det siden mandag har gått mye bedre med bussavviklingen. Han tok selv bussen til Lillestrøm onsdag, og brukte da 12 minutter.

- Det har egentlig gått mye greiere enn det er gitt inntrykk av i media. Sum a summarum går det nå mye bedre enn folk tror, sier han.

- Har dere fått mange klager fra folk?

- Vi har egentlig ikke det. Klart det er noen hjertesukk fordi det tar litt lenger tid, og det forstår jeg. Men dette er utbedringer som må gjøres, og så kom veiarbeidet i tilegg, sier Høven.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.