NSB beklager deportasjon av norske jøder

Oslo (NTB): NSB beklager medvirkningen til transport av norske jøder til konsentrasjonsleire under andre verdenskrig. Beklagelsen kommer etter at forfatterne Einar O. Risa og Jan Erik Vold etterlyser et større oppgjør med NSB og politiets rolle i deportasjonene.

NSB stilte til rådighet godsvogner som fraktet internerte jøder fra arbeidsleiren Berg ved Tønsberg, fram til kaia i Oslo der lasteskipet Donau transporterte jødene videre til tyske konsentrasjonsleire.

Forfatterne Einar O. Risa og Jan Erik Vold har engasjert seg i saken og etterlyser et større oppgjør både med NSBs og med politiets rolle i deportasjonene, skriver Dagsavisen.

Risa mener NSB har gjort lite selv for å bringe klarhet i hva som skjedde da de norske jødene ble sendt i døden med NSBs hjelp. NSB svarer på kritikken med å beklage selskapets rolle under deportasjonene.

- Det er klart at forfølgelsen og deportasjonene av jødene er et mørkt kapittel i norsk historie, som også statsminister Jens Stoltenberg beklaget i fjor. NSBs deltakelse i denne historien er også sterkt beklagelig, sier NSBs kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby.

Han sier dette er så langt man kan komme en beklagelse fra NSBs side. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.