Gå til sidens hovedinnhold

NSB inn på isteppet

Derfor fører iskulde til stappfulle tog og forsinkelser. Nå må de forklare seg for ministeren.

- Det oppstår feil av og til, men det oppstår flere feil når stålet blir sprøtt og gummien blir hard. Det krever ekstra vedlikehold. Når det blir is på togene går de fortere i stykker og det tar lengre tid å reparere dem, sier informasjonssjef Preben Colstrup i NSB til Nettavisen.

Hasteinnkalling
Torsdag morgen opplevde togpendlerne igjen stappfulle tog.

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa har i dag innkalt jernbanedirektør Elisabeth Enger og konsernsjef i NSB, Einar Enger, til møte i departementet.

Bakgrunnen for dagens møte er situasjonen for togpassasjerene de siste ukene.

Årsaken til torsdagens togstopp er blant annet at mange av togsettene er til reparasjon. NSBs vedlikeholdsselskap Mantena øker tinekapasiteten og setter inn ekstra mannskap for å vedlikeholde togene raskere.

- God tinekapasitet er viktig for å sikre at togene som får problemer med snø raskt kan komme i trafikk igjen. Derfor satser vi mye på dette, sier konserndirektør og leder for NSB persontog, Stein Nilsen.

Hver høst klargjør NSB togene for vinterkulda.

Bussberedskap
- Vi smører pakninger og dørlåser, kontrollerer at varmeanlegg og termostater fungerer i alle vogner, og vi gjennomgår og bytter bremsesylindere. I tillegg behandler vi undersiden av togene med silikon for å hindre at snø og fuktighet skal ødelegge vitale deler, sier Nilsen.

Likevel har denne kuldeperioden skapt ekstra problemer.

- Vi har også bussberedskap på de store knutepunktene fem busser ski asker Lillestrøm drammen og bussberedskap Lillehammer halden skien

Det er for å dekke opp trafikk der vi kjører med færre seter enn normalt.

- Vi har ekstra bussberedskap på de store knutepunktene Ski, Asker, Lillestrøm, Drammen, Lillehammer, Halden og Skien. Disse brukes for å dekke opp når vi kjører med færre seter enn normalt. De får vi bruk for nå, sier Colstrup.

Bergensbanen
I tillegg til generelle kuldeproblemer, har Bergensbanen i natt slitt med lysanlegg. Nattoget fra Bergen stoppet på Nesbyen. Derfra ble 140 passasjerer fraktet med buss til Oslo.

Nattoget til Bergen ble kraftig forsinket fra Geilo.

Kundene som ventet på nattoget ble tatt opp av drosjer og kjørt til bestemmelsesstedet, eller til en annen stasjon som hadde varmestue, sier Colstrup.

Godstog ved Lørenskog
Ved Lørenskog mellom Lillestrøm og Oslo stengte et godstog for trafikken torsdag morgen. Det ble satt opp busser på strekningen.

Reklame

Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris

Kommentarer til denne saken