*Nettavisen* Nyheter.

NSB kan koste deg jobben

Foto: Bendiksby, Terje (Scanpix)

Kommer du for sent på jobb på grunn av bilkø, tog eller buss? Det er bare din skyld.

19.01.11 12:32

Det kan være en stor utfordring å komme seg tidsnok til jobb hvis man bruker norsk kollektivtransport. Tog, buss, trikk, t-bane, bilkøer, veiarbeid og både vær-og føreforhold kan alle gjøre at man møter opp på jobben mange timer senere enn normal arbeidstid starter. Uansett hva forklaringen er så er det hele ditt ansvar.

Ole Kristian Olsby, partner og ekspert på arbeidsrett i Homble Olsby, forklarer det hele enkelt:

- Det er arbeidstakers ansvar å komme seg tidsnok på jobb og generelt å overholde arbeidstiden, og det vil være et brudd på arbeidsavtalen dersom den ansatte ikke er på arbeid til avtalt tid.

Det er likvel slik at dette kan være et spørsmål hvor avtalen man har med arbeidsgiver spiller inn:

- I praksis har veldig mange fleksibel arbeidstid slik at det normalt ikke innebærer brudd på arbeidstiden om de kommer litt forsinket i forhold til normalt oppmøtetidspunkt.

Du kan miste jobben
Ikke bare er det ditt ansvar å komme tidsnok, du kan kan i verste fall oppleve å få lønnstrekk og miste jobben.

- Siden det er arbeidstakers ansvar å møte i rett tid, og for sent oppmøte, vil for sent oppmøte kunne utløse misligholdssanksjoner overfor arbeidstaker selv om dette skyldes forsinkelser i offentlig kommunikasjon.

En slik sanksjon kan være lønnstrekk eller oppsigelse.

- Dersom det foreligger et brudd på arbeidstakerens plikt til rettidig oppmøte vil den mest praktiske reaksjonen fra arbeidsgiver være lønnstrekk, men i alvorligere tilfeller vil for sent oppmøte også kunne gi grunnlag for oppsigelse.

Advarsler og påvirkning
For at man skal gå til slike skritt vil det likevel være nødvendig med en gjennomført prosess fra arbeidsgiver:

- I vurderingen av om for sent oppmøte utgjør en oppsigelsesgrunn i det konkrete tilfellet, vil det bl.a. være sentralt å vurdere omfanget av for sene oppmøter, arbeidsgivers behov for rettidig oppmøte, om arbeidsgiver har tydelig kommunisert behovet for rettidig oppmøte og at for sent oppmøte vil kunne få konsekvenser for arbeidsforholdet (f.eks. gjennom advarsler) og ikke minst i hvilken utstrekning arbeidstaker selv kan påvirke situasjonen f.eks. ved bedre planlegging og ved å beregne bedre tidsmarginer ved bruk av offentlig kommunikasjon.

Fleksible arbeidsgivere
Olsby mener likevel det er sjeldent det kommer til virkelig drastiske tiltak:

- Jeg påpeker at mange har fleksible arbeidstidsordninger som gjør at en forsinkelse ikke vil få konsekvenser fordi arbeidstakeren kan ta igjen den tapte arbeidstiden senere. I tillegg er det mitt inntrykk at arbeidsgiverne generelt er fleksible i forhold til denne type for sent oppmøte.

Kan man be om erstatning?
Hvis man kommer for sent gjentatte ganger og opplever et lønnstrekk kan det være mulig å søke om erstatning:

- For at man skal kunne kreve erstatning for tapt arbeidstid må det foreligge et økonomisk tap (f.eks. lønnstrekk) som skyldes et forhold som transportselskapet er ansvarlig for. Dette forutsetter at transportselskapet har brutt de forpliktelser de har påtatt seg gjennom transportavtalen (som normalt vil fremgå av transportselskapets generelle reisebetingelser), og at dette skyldes uaktsomhet. Et eventuelt ansvar kan dessuten være begrenset i transportselskapets generelle reisebetingelser gjennom ulike former for ansvarsfraskrivelser, noe som man må avklare ved å henvende seg til det aktuelle transportselskapet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.