*Nettavisen* Nyheter.

NSB mangler flere tusen sitteplasser

Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

Da NSB innførte den nye ruteplanen 9. desember, manglet det flere tusen togseter for å fylle planen.

Den nye ruteplanen som NSB innførte 9. desember er tilpasset et NSB med 66 nye togsett til disposisjon. Problemet er at det i dag bare har kommet 28 nye togsett fra leverandøren. Av disse er 23 regiontog med 263 sitteplasser og 5 lokaltog med 295 sitteplasser.

- Vi får ett nytt togsett annenhver uke, sier kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB til Nettavisen.

- Vi har i dag nok togsett til å kjøre ruteplanen som er planlagt, men vi har ikke nok togsett til å oppfylle den kvaliteten vi ønsker og kundene forventer, sier Lundeby.

Nettavisen har tidligere skrevet at togene er så fulle at folk står som sild i tønne.

- Det er så vannvittig trangt, og dette er standard i rushtiden, både på morgenen og ettermiddagen. Det går på liv og helsa løs. Det er for galt at det må et eventuelt dødsfall til før NSB våkner og gjør noe, spurte pendler Elind Gade Husby.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

Får 11.210 nye sitteplasser
Alle de resterende 38 togsettene som ennå ikke er levert, er lokaltog med 295 sitteplasser i tillegg til mange ståplasser som er mer bekvemme enn de pendlerne får i dag. Disse togsettene vil tilføre NSB 11.210 nye sitteplasser.

Lundeby sier at ruteplanen som ble innført 9. desember er planlagt ut i fra 50 nye togsett. Altså mangler NSB 22 togsett, som tilsvarer 6490 seter, for å kunne kjøre ruteplanen med full kapasitet.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Mer komplisert
- Jeg vil ikke være med på at vi mangler så mange seter for vi kjører også med gamle togsett som skal ut, sier Lundeby. Han sier også at bildet ikke er så enkelt, fordi NSB nå evaluerer den nye ruteplanen for å se hvor mange togsett de trenger på de enkelte avgangene for å gi de reisende en god tur.

Samtidig vurderer NSB om de skal fase ut så mange togsett som de hadde planlagt i utgangspunktet, eller om noen av de gamle togsettene skal beholdes for å gi selskapet totalt sett en større kapasitet.

- Jeg ønsker ikke å bortforklare situasjonen. For å oppnå bedre kvalitet mangler vi flere tusen sitteplasser, men det er altså ikke så enkelt å vite hvor mange plasser vi mangler, sier han.

Likevel erkjenner han at situasjonen vil bli bedre i ukene og månedene som kommer, fordi NSB stadig får flere togsett fra leverandøren.

Kunne ikke vente
Lundeby sier at NSB ikke kunne vente med å endre ruteplanen til flere tog var levert, fordi de da ikke hadde fått utnyttet de nye togsettene som nå kommer annenhver uke.

- Vi har heller ikke noe sted å lagre alle disse togsettene, sier han.

- Burde dere ikke ha ventet med å innføre den nye ruteplanen før dere har fått flere togsett?

Lundby tror og håper at situasjonen blir bedre de kommende ukene når NSB får tilpasset den nye ruteplanen, samtidig som flere togsett blir satt på sporet.

Annonsebilag