RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NSBs persontog på skinner, godstransport i motbakke

Sist oppdatert:
Oslo (NTB-Dag Kjørholt): NSB jublet mandag over et sterkt årsresultat for persontogtrafikken, men varslet samtidig at det er behov for en kraftig forbedring innen godstransport.

Tallenes tale er tydelig. Driftsinntektene for persontog ble 6.577 millioner kroner (6.152 millioner) og resultatet ble 624 millioner kroner (378 millioner), mens CargoNets inntekter ble 1.070 millioner kroner (1.094 millioner) og resultatet -88 millioner kroner (-70 millioner), fremgår det av årsrapporten for 2013.

– Det skyldes både at CargoNet frakter mindre gods og at det har vært problemer med infrastrukturen, blant annet på Dovrebanen, sier konsernsjef Geir Isaksen.

Men statsbanene er likevel godt fornøyd med resultatet og peker på at persontog og eiendom bidro i positiv retning. Den styrkede veksten innen eiendom skyldes salg og verdiøkning.

Konsernets driftsresultat er 1.457 millioner kroner (1.166 millioner). Resultat før skatt i 2013 er 1.281 millioner kroner (871 millioner).

Styret foreslår et utbytte til eier på 393 millioner kroner som er 50 prosent av årsresultatet.

Ruteendringer

For enkelte strekninger, som Oslo-Skien, økte passasjerveksten med 23,2 prosent i fjor.

– Vi ser også at økningen fortsetter. I januar i år var passasjerøkningen på intercitystrekningene samlet på 9,2 prosent sammenlignet med januar 2013, sier konsernsjef Geir Isaksen.

Veksten skyldes økt antall passasjerer og offentlig kjøp av persontogtjenester som følge av ruteendring og bedret tilbud på Østlandet.

I desember 2012 ble det innført en ny ruteplan for reisende på Østlandet. Endringen ga en økning i antall reisende på 7,3 prosent, og i fjor hadde persontogene 60,5 millioner reiser i Norge.

I desember i år vil NSB kjøpe inn nye region- og lokaltog, I alt 23 regiontog og 25 lokaltog vil være i drift på Østlandet ved utgangen av året. Leveransen av til sammen 70 nye tog planlegges sluttført i 2015.

Veikonkurranse

Godsvirksomheten preges av at driften på enkelte strekninger har vært stengt i lengre perioder og av økt konkurranse fra veitransport og andre leverandører av godstransport på bane. Nedgang i volum og høye vedlikeholds- og reparasjonskostnader har bidratt til det svake resultatet.

Problemer med infrastrukturen påvirket også driften i 2013. Til sammen måtte 335 godstog innstilles på grunn av uforutsette problemer med infrastruktur.

– Resultatene i CargoNet må forbedres kraftig og flere tiltak skal øke lønnsomheten, men vi er avhengig av en mer stabil infrastruktur skal vi klare å beholde kundene, sier konsernsjefen.

Færre ekspressbussreiser

Nettbuss økte også antall reisende. I fjor ble det registrert 137 millioner reiser, mot 133 millioner reiser året før.

– Bussvirksomheten leverer ikke et tilfredsstillende driftsresultat. Det skyldes svak lønnsomhet i enkelte av de større anbudskontraktene og færre reiser for ekspressbuss, sier Isaksen.

Driftsinntektene var 6.046 millioner kroner (5.598 millioner), mens driftsresultat ble 64 millioner kroner (-5 millioner). Økningen i driftsinntektene skyldes nye anbudskontrakter, mens endringen i driftsresultatet begrunnes med gevinster fra eiendomssalg.

Lønnsomhet fra ordinær virksomhet er ikke tilfredsstillende. Resultatene svekkes med bakgrunn i nedskrivninger på driftsmidler og avsetninger på kontrakter med manglende lønnsomhet, heter det i årsmeldingen.

– Vi har tapt penger på en del anbud i Nettbuss, og har satt i verk tiltak for å effektivisere driften, sier Isaksen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere