RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ønsker du å bytte navn?

Sist oppdatert:
Noen velger Hværsaagod som etternavn, mens andre ønsker å hete Aragorn til fornavn. Men hvordan kan man bytte navn, og hvilke regler gjelder?

Navneloven har regler om hvordan du kan skifte fornavn eller etternavn. Men likevel er alternativene mange dersom du ønsker å bytte navn.

Fram til du er 18 år, må foreldrene dine skrive under på søknaden.

Før du fyller 12 år, er det bare foreldrene dine som skriver under på søknaden. De må ikke ha ditt samtykke for å endre navnet ditt, men de bør høre på hva du mener om saken.

Fra du er 12 år, skal både du og foreldrene dine skrive under på søknaden. Det betyr at foreldrene dine må ha ditt samtykke hvis de ønsker å endre navnet ditt, men også at du må ha samtykke fra foreldrene samtykke hvis du ønsker å endre navnet ditt. Hvis du eller foreldrene dine nekter, så vil søknaden bli avvist og da vil du beholde det navnet du allerede har.

Navneloven
Reglene om navn er samlet i en egen lov. Der står det blant annet om regler for hva slags fornavn, mellomnavn og etternavn du kan ha.

Foreldrene bestemmer
Det er foreldrene dine som bestemmer hva du skal hete, men foreldrene dine kan ikke kalle deg hva som helst. De kan ikke velge et navn som kan bli til ulempe for deg. Foreldre må melde fra til folkeregisteret om hva du barnet skal hete innen 6 måneder etter at det er født.

Loven gjør det mulig å ta navn etter utenlandske navneskikker og navneskikker blant urfolk og nasjonale minoriteter, blant annet ved at etternavn kan bli tatt som fornavn og motsatt når det gjelder navn som har tradisjon i en kultur som ikke skiller mellom fornavn og etternavn.

Bakover i slekta kan en fritt hente etternavn som tippoldeforeldra har hatt. Det vil blant anna gi urfolk og nasjonale minoriteter som må gå langt tilbake for å finne etternavn med rot i kulturen sin, større muligheter for å ta slike navn.

Nedenfor finner du noen flere navneregler. Er du under 18 år og ønsker å innføre disse må du ha må du ha samtykke fra en eller begge av dine foreldre eller foresatte.

Folk ønsker seg bindestreksnavn og nå kan endelig få det.
Du kan ha to etternavn, så lenge du setter bindestrek i mellom.

Etternavn som bæres av 200 personer eller færre er beskyttet.
Er du ikke en av dem, må du søke for å få tatt det som ditt etternavn..

Samboere kan ta felles etternavn på samme måte som ektefeller dersom de har felles barn eller har bodd sammen som par i minst to år.

Som mellomnavn eller etternavn kan du ta din mor eller far sitt fornavn med -sønn eller -datter bak - (Ola Norman kan for eksempel døpe en datter Kari Olasdatter). Denne skikken eksisterte i Norge fram til 1923, og gjelder fortsatt på Island.)

Statistisk Sentralbyrå/navnestatistikk kan du sjekke hvor mange som har det samme navnet som deg.

Kilde: Barneombudet og Statistisk Sentralbyrå

Andre rettigheter som kan være nyttige
Lov om barn og foreldre (Barneloven) gjelder for barn og unge under 18 år og regulerer blant annet foreldrenes plikter og funksjoner overfor barna og barnas rettigheter i forhold til foreldrene.

Når mor og far skilles
Rett til godt arbeidsmiljø på skoler
Rett til ytringsfrihet
Rett til likestilling
Flere rettigheter

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere