RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Ønsker hjemmetest for klamydia

Helsemyndighetene mener at en hjemmetest kan bidra til å utrydde klamydia. Hvert år blir rundt 400 norske kvinner sterile på grunn av sykdommen.

I fjor testet 15.261 positivt på klamydia, og antall registrerte tilfeller har ikke vært høyere siden 1991. Norge ligger dermed på klamydiatoppen i Norden, melder NTB.

– Vi ønsker å prøve ut hjemmetesting av klamydia. Dette er en god idé som danskene nå har testet ut, sier overlege Preben Aavitsland ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt til Aftenposten.

Enkel å bruke
Til høsten skal fagfolk drøfte forslaget om hjemmetester på en planlagt klamydiakonferanse. Poenget er å nå smittebærere som ikke oppsøker helsevesenet, blant annet fordi de ikke merker noen symptomer på sykdommen.

I et dansk forsøksprosjekt ble det sendt ut hjemmetester til vel 30.000 menn og kvinner i alderen 18-25 år.

– Vi fant at omkring fem prosent av menn og kvinner var smittet, og disse ville ellers ikke latt seg teste med det første, sier sjefslege Lars Østergaard ved Aarhus Universitetshospital.

Klamydiatesten fungerer som en graviditetstest, hvor en fargeforandring på en pinne som dyppes ned i urin, avslører smitte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere