RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ønsker lavere inflasjonsmål

Sist oppdatert:
Nordeas sjeføkonom Steinar Juel ønsker et lavere styringsmål for inflasjonen, han ser for seg 2 prosent mot dagens 2,5 prosent
- Begrunnelsen for å holde på 2,5 prosent prisvekt som mål er ikke til stede i det hele tatt. Vi har det høyeste prismålet i Europa, og Norges Bank har signalisert nokså dogmatisk at prisveksten skal opp. Det er riktig å heller sette 2 prosent som mål for prisveksten, sier Juel til Aftenposten tirsdag.

Sjeføkonomen mener at et prismål på 2 prosent vil være mer troverdig siden det er hva Norges handelspartnere styrer etter.

- For det andre vil det gjøre at vi ikke trenger å skape en særnorsk høy inflasjon. 2 prosent som mål vil derfor trolig skape mer stabilitet i finansmarkedene og når det gjelder produksjon og sysselsetting, sier han til avisen.

Mens den europeiske sentralbanken jobber med et mål om inflasjon under 2 prosent, så er målene til Sverige og Storbritannia 2 prosents prisvekst.

En av begrunnelsene for det særnorske inflasjonsmålet er de norske oljeinntektene som må fases inn i økonomien.

- Oljeinntektene er ferdig innfaset frem til 2009. Så mye er brukt på forskudd at bruken av oljepenger ikke kan økes før om fem år, sier Juel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere