Dette er en kommentar. Det er skribentens holdning som kommer til uttrykk.

Den mest eksplosive saken i amerikansk politikk de siste døgnene har vært New York Posts angivelige avsløringer om Biden-familiens korrupsjon, basert på opplysninger funnet på det som skal være en bærbare pc som tilhørte Bidens sønn, Hunter Biden.

Førstesideoppslag

Saken var førstesideoppslaget på New York Posts papirutgave onsdag 14. oktober og ble publisert kl. 11.00 norsk tid denne dagen. Innen kort tid ble det den store snakkisen i USA, som førte til at Facebook og Twitter besluttet å starte å sensurere og trenere trafikk til saken.

Les også: Slik kan du skrive Trump-saker som en ekte journalist

Det skulle gå nesten 14 timer før NTB reagerte på den mest omtalte politiske nyheten i USA, som skrev en sak først da de kunne hekte det på Twitters oppsiktsvekkende blokkering av lenker til New York Posts saker om temaet.

Torsdag 15. oktober kl. 00.56 publiserte NTB en oppsummering av saken som inneholdt følgende påstand:

Også eksperter sier at påstandene er usanne, og det er blitt stilt spørsmål til opphavet deres.

På formiddagen denne dagen sendte jeg en e-post til NTB, NRK, TV 2, Aftenposten og Startsiden hvor jeg ber dem dokumentere bakgrunnen for påstanden «eksperter sier at påstandene er usanne».

Hvem er disse ekspertene NTB viser til, og hvordan har de kunnet konkludere med at påstandene er usanne, gitt at de ikke har tilgang til New York Posts dokumentasjon?

Det fikk jeg ikke svar på.

Les også: Trump lyver så ofte at han ikke har tid til å finne på alt selv. Da er det godt å ha hjelp her

NRK svarte og endret

Den eneste som svarte var NRKs Kristian Aanensen: «Du har helt rett i at leserne våre bør få vite hvem dette er og hva de mener.»

NRKs sak ble da endret - ved å bare fjerne setningen om ekspertene. Tydeligvis skulle ikke NRKs lesere få vite hvem disse mystiske ekspertene var - eller hva de mente.

Da lurer jeg på: Hvorfor vil ikke NTB og alle som brukte saken deres svare på hvem disse ekspertene er, og hva deres konklusjon om påstandene til New York Post bygger på?

Fredag 16. oktober publiserer NTB en ny artikkel om saken, denne henviser ikke lenger til disse «ekspertene», men hevder:

Det finnes ingen dokumentasjon for påstandene, og Biden avviser dem.

New York Post viser altså til e-poster funnet på en bærbar pc som skal ha blitt forlatt av Hunter Biden hos en pc-reparatør i Delaware i fjor. Bidens folk har ennå ikke avvist at pc-en tilhørte Hunter Biden, og har heller ikke benektet at e-postene er ekte.

Les også: Mange feller for pressen i dekningen av Trump

Likevel hevder NTB at «det finnes ingen dokumentasjon».

Enda litt rarere

Det blir enda rarere når NTB i samme sak skriver: «Artikkelen var basert på eposter fra PC-en til Bidens sønn Hunter, som Rudy Giuliani skal ha fått tilgang til. Giuliani er Donald Trumps personlige advokat, og det er ikke kjent hvordan han har fått tak i epostene.»

Her kan du lese flere innlegg av George Gooding.

E-postene kommer vel fra pc-en til Hunter Biden, akkurat som de skrev i forrige setning? Det er heller ikke noe mystisk rundt hvordan Giuliani har fått tak i informasjonen, for det forklarte New York Post helt fra starten.

– Før reparatøren overleverte utstyret til FBI i desember lagde han en kopi av harddisken og gav en kopi til Rudy Giulianis advokat, Robert Costello. Steve Bannon, Trumps tidligere rådgiver, tipset New York Post om dette sent i september og Giuliani gav New York Post en kopi på søndag, skrev New York Post.

Når NTB da skriver «det er ikke kjent hvordan han har fått tak i epostene», så motbevises dette av artikkelen de skriver om. Har NTB egentlig lest saken til New York Post? Eller var det mest viktig å avvise all informasjonen i den, selv om man må dikte opp påstander?

Les også: Det aller tristeste med valget i USA

New York Post har i flere dager publisert mer og mer informasjon som kommer fra pc-en til Hunter Biden, inkludert personlige bilder og meldinger til familie, som det er vanskelig å skjønne hvordan de ellers skulle fått tak i dersom det ikke var Bidens pc.

Likevel sår NTB tvil om dokumentasjonen i det hele tatt finnes.

Biden avviser påstandene - men ikke dokumentasjonen av dem

Biden avviser påstandene om at sønnen har brukt hans innflytelse som visepresident til å sette opp møter med forretningsforbindelser og skaffe seg økonomiske fordeler, og at noe av pengene har blitt tilbakeført til Joe Biden - men Biden avviser ikke at dokumentasjonen som viser dette er ekte.

  • Hvorfor går NTB lengre enn Bidens egne folk i å motarbeide New York Posts dokumenterte påstander?
  • Hvorfor vil ikke NTB dokumentere hvilke eksperter de mener har sagt at påstandene er usanne?
  • Hvorfor vil ikke NTB dokumentere hvordan disse angivelige ekspertene har kommet frem til noe slikt?

Dette er høyst merkverdig oppførsel av Norges mest sentrale formidler av utenriksnyheter til norske medier.

Les også: Obama langer ut mot Trumps falske nyheter

Enten så har NTB diktet opp disse «ekspertene», eller så prøver de å skjule at disse «ekspertene» egentlig er partiske støttespillere av Biden som ikke kan dokumentere at påstandene til New York Post er usanne.

NTBs eiere - Amedia, NRK og Aftenposten - bør være svært bekymret over hvordan deres nyhetsbyrå forvalter sin makt og innflytelse i dekningen av det amerikanske presidentvalget.

Det er vanskelig å skjønne hvorfor NTB forsøker å beskytte Biden mer enn selv hans egne valgkampmedarbeidere og advokater gjør.