Gå til sidens hovedinnhold

NTP: Rekordhøy satsing på byvekstavtaler

Regjeringen setter av over 80 milliarder kroner for at flere skal benytte seg av kollektivtransport, sykkel og gange i byene.

Byvekstavtaler er regjeringens virkemiddel for både å løse transportbehovet i voksende byer og samtidig nå klimamålene. Fredag legger regjeringen fram Nasjonal transportplan (NTP), der det settes av milliarder for at flere skal benytte seg av kollektivtransport, sykkel og gange i norske byer.

– Det er faktisk satt av over 80 milliarder kroner til byvekstavtalene i kommende NTP. Det er en rekordhøy satsing, sier statssekretær Ingelin Noresjø (KrF) i Samferdselsdepartementet til NRK.

– Det betyr aller mest til de fire store som allerede har byvekstavtaler med staten, det betyr videreutvikling for de fem neste byene som er mellomstore i Norge, blant annet Tromsø og Kristiansand, sier hun.

Noresjø sier at det også er lagt på bordet en ny tilskuddsordning til mindre byer som Ålesund og Bodø. 80 milliarder kroner er 10 milliarder mer enn det som var satt av i Nasjonal transportplan for fire år siden.

Regjeringen legger fredag fram Nasjonal transportplan for 2022 til 2033.

- De byvekstavtalene vi har har vært utrolig vellykked. De gjør at vi kan nå klimamålene, uttalte Knut Arild Hareide på Politisk kvarter NRK fredag morgen.

- Når regjeringen hele tiden prioriterer de gigantiske motorveiprosjeektene, så går pengene dit, svarte SV-politiker Kari Elisabeth Kaski. Hun mener satsingen på byvekstavtaler ikke er overbevisende.