*Nettavisen* Nyheter.

Nudler i lange baner

Den er lang, tynn og skal symbolisere et langt liv. God er den også. Vi viser deg hvordan.

(SIDE2:) Studenter med trang økonomi har omfavnet nudlene. Men det er snakk om hurtignudler til en femmer, som ikke stiller andre krav enn at du kan koke vann.

I forhold til vanlig spagetti har nudlene kort koketid, ofte bare 2-3 minutter. Enkelte typer skal heller ikke koke, men legges i bløt. Andre, som de helt tynne ris- og mungbønnenudlene, brukes også tørre til fritering av «fuglereder» og lignende.

Det er ikke alltid så enkelt å vite hvordan du skal tilberede nudlene, da spesielt med tanke på at det kan stå skrevet på kinesisk, japansk eller andre språk på pakken.

Nok å velge imellom
Du kan lett gå deg vill i nudeljungelen. Det finnes ferske nudler, tørre nudler og nudler i forskjellige smaksvarianter og farger.

En vanlig nudeltype er hvetenudler, som er laget av hvetemel og vann. Udon er en tykk hvetenudel, og hvis du koker den al dente passer den godt til woking.

Hvetenudel-deig tilsatt egg blir lysegule eggnudler. Også andre nudler kan være gule, på grunn av tilsatt fett. Grønne nudler er som oftest tilsatt grønn te, altså ikke spinat som for italiensk pasta.

Sobanudler er laget av bokhvete og vanlig hvete – en veldig mettende nuddeltype. Risnudler er laget av rismel og vann, og er så gjennomsiktige at de nesten ser ut som glass. Derav kallenavnet glassnudler. Mungbønnenudler har omtrent samme utseende.

Koketips
Her er en liten oversikt over koketider for nudler:

Hokkiennudler: Skilles forsiktig, kok i 1 minutt.

Ramennudler: Kok i 5 minutter, skyll i kaldt vann.

Sobanudler: Kok i 3 minutter

Udonnudler: Kok i 4-5 minutter.

Ferske udonnudler: Kokes i 2 minutter til de er møre.

Somennudler: Kok i 3 minutter.

Hvetenudler: Kok i 3 minutter, skyll i kaldt vann.

Flate risnudler: Hell over kokende vann, og la ligge i bløt i 10 minutter.

Tynne risnudler: Hell over kokende vann, og la ligge i bløt i 5 minutter.

Flate eggnudler: Kok i 2 minutter, skyll med kaldt vann.

Tynne eggnudler: Kok i 2 minutter, skyll med kaldt vann.

Ferske risnudler inkl. plater: Oppbevares i romtemperatur.

Mungbønnenudler: Frityrstek eller bløtlegg i kokende vann i 15 minutter.

Her er noen oppskrifter til gode nudelretter:

Uer med risnudler

Klassisk wok med kylling og nudler

Sesamnudler og chiliscampi

Laksewok med nudler

Japansk biffsuppe

Finn flere spennende mat og drikketips på artoftaste.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.