RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Null politi med innvandrerbakgrunn

Foto: LINN CATHRIN OLSEN / SCANPIX
Sist oppdatert:
Hvem snakket om integrering?

- I de fleste politidistriktene i Norge er ikke en eneste politistilling besatt av en person med innvandrerbakgrunn. I 2005 hadde hver femte innbygger i Oslo innvandrerbakgrunn, mens dette gjaldt kun en prosent av byens politibetjenter, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB) på sine nettsider.

Dette kommer frem i en artikkel i Samfunnsspeilet, der forsker Kjetil Telle har sett på bemanningen i Norges 27 politidistrikter.

Flest i Finnmark
Øst-Finnmark er det politidistriktet hvor innvandrerandelen i politiet er størst. Der er fire prosent av stillingene besatt av personer med innvandrerbakgrunn.

I Follo og Søndre Buskerud var den tilsvarende andelen to prosent, viser tallene.

I Oslo, der innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre utgjorde rundt 22 prosent av befolkningen i 2005, var kun en prosent av politistillingene besatt av personer med innvandrerbakgrunn.

Hver femte kvinne
Forskeren har også sett på hvor mange kvinner som er politi, kontra menn.

Dette viser at nærmere 20 prosent av politistillingene er besatt av kvinner, men andelen varierer sterkt mellom de ulike politidistriktene.

Høyest kvinneandel finner vi i Follo samt Asker og Bærum, der 24 prosent av stillingene innehas av kvinner. I Oslo er andelen 21 prosent.

Lavest kvinneandel finner vi i Nordmøre og Romsdal, der kun 8 prosent av stillingene er besatt av kvinner. Også i Gudbrandsdalen og Østfinnmark er andelen lav, henholdsvis 10 og 11 prosent.

- Må ha 3000 til
Ved utgangen av 2005 var det 1,57 politistillinger per 1000 innbyggere i Norge.

- Det var imidlertid store forskjeller mellom politidistriktene, påpeker SSB.

I Øst-Finnmark var det hele 3,4 politistillinger per 1000 innbyggere, og i Oslo var tallet 3,2. De to distriktene med lavest dekning per innbygger var Telemark og Sogn og Fjordane, med henholdsvis 0,8 og 0,9 politistillinger per 1000 innbyggere.

- Det er en politisk målsetting å øke antall politistillinger per innbygger til 2,0 politistillinger per 1000 innbyggere i 2020. Dersom vi legger Statistisk sentralbyrås befolkningsfremskrivinger til grunn, tilsier dette en økning fra drøyt 7 000 politistillinger i dag til over 10 000 i 2020, konstateres det i artikkelen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere