RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Null salg = null lønn

Sist oppdatert:
Mange eiendomsmeglere rømmer bransjen i dårlige tider.
Av:Maria Sivertsen

Dårlige tider i eiendomsmarkedet betyr også dårligere tider for de som lever av å selge eiendom.

I hovedstaden får majoriteten av eiendomsmeglerne kun provisjonslønn, mens en mindre gruppe mottar fastlønn i tillegg til provisjon, eller har garantilønn som sikrer arbeidstageren penger til det daglige brød når det skorter på oppdragene.

- Får man ikke solgt, blir det ikke noe lønn. Slik fungerer systemet. Man får ikke i pose og sekk, sier formann i Norges Eiendomsmeglerforbund Øyvind Andreas Tandberg.

Kommer og går

Han forteller at det i gode tider strømmer ufaglærte mennesker til meglerbransjen, mens flere forsvinner når boligmarkedet roer seg.

- Det ligger i kortene at noen i tøffere tider vil se seg om og finne på noe annet. Det gjelder ikke bare for enkeltpersoner, men også for nystartede kontorer, sier han.

NA24 skrev nylig om hvordan 52 eiendomsforetak har måttet kaste inn håndkleet hittil i år, mot 29 i samme periode i fjor.

Les også: Havarerer i meglerbransjen

Mer fastlønn

Utenfor storbyene er det imidlertid mer vanlig med en fastlønn i bunn.

Tandberg tror personlig at det nye meglerloven, som trer i kraft neste år, kan gjøre at det blir en omlegging av meglernes lønnsystem, slik at fastlønn blir mer vanlig. Loven krever at de som håndterer eiendomssalg skal ha utdannelse. Hvilke overgangsordninger som skal gjelde for de som allerede jobber som meglere, er for tiden til behandling i finansdepartementet. Herfra er det er ventet en avklaring i november.

- Fremover vil bransjen bli styrt av tilgangen på fagfolk. De fleste vil nok fremdeles ønske få lønn etter resultater, men en kombinasjon med fastlønn kan forhindre at man ikke har noe å leve av i dårligere tider, sier han.

Forsinket lønn

Flere av meglerene NA24 har vært i kontakt mandag rapporterer om trege salgsprosesser.

- Når karusellen går tråkigere kan det jo hende oktoberlønnen først kommer i november, sier daglig leder i Notar Bryn, Dag-Rune Kristiansen.

Kollega Patrik Kolshus i Notar Storo sier trege tider kan ramme de aller ferskeste i gamet, som ikke har en like stor opparbeidet kundekrets.

Ingen av meglerne rapporterer likevel om noe mannfall eller om problemer i forhold til at meglerne ikke får lønn, og presiserer at objektene blir solgt, selv om det går litt tregere enn før.

- Henger etter

Eiendomsmeglerforbundet ønsker også at takstmannens rolle skal endres. De vil at takstmannen skal utføre en boligtilstandsrapport, der boligens tekniske tilstand blir gått i sømmene, mens megleren setter prisen. I dag er det mest vanlige at takstmannen utarbeider en takst som ikke sier noe om utvidet om boligens tekniske stand og utarbeider en pris i form av verditakst og låneverdi.

- I perioder der boligprisene svinger opp eller ned, vil takstmannen henge etter før endringene fremgår av takstene. Meglerene sitter tettere på markedet, og vi tror dette vil gi en riktigere pris og mindre klager på boligene i etterkant, sier Tandberg

Han forteller at denne praksisen med hell fungerer i Rogaland og Trøndelag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere