RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NUPI-forsker: - Dette kan gi USA langsiktige problemer

Oslo (NTB): USA kan få problemer med tillitsforholdet til andre land dersom det medfører riktighet at amerikansk etterretning har overvåket telefonen til Tysklands statsminister Angela Merkel.

Det sier seniorforsker Halvard Leira ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til NTB.

- Hvis dette stemmer, er det alvorlig. Potensialet for langsiktige problemer for USA er stort. Det vil bli vanskelig for andre land å forholde seg til USA og inngå avtaler med dem. Du kan ikke stole på dem. Hvem vil gå inn i lønnsforhandlinger hvis arbeidsgiveren din kjenner alle planene dine, spør han.

På spørsmål om dette kan indikere at også andre europeiske statsledere er blitt overvåket, sier han at det naturlige ville være å satse på de viktigste.

- Dette vil svekke USA fordi den logiske følgen er at andre land vil ha vanskelig for å stole på amerikanerne. Ergo må USA gi mer for å få noe. Tyskerne er innstilt på å ha et godt forhold til USA. Tvilen må komme tiltalte til gode hvis ikke opplysningene er korrekte. Samtidig må Merkel si at dette ikke er akseptabelt, dersom det stemmer, sier Halvard Leira. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere