Gå til sidens hovedinnhold

NUPI-forsker glad for offentliggjøring av E-tjenestens regler

Oslo (NTB): NUPI-rådgiver Vegard Valther Hansen, som selv har jobbet som etterretningsoffiser, mener offentliggjøringen av E-tjenestens regler er positivt og kan forhindre ulovlig overvåking.

- Dette er positivt og kan styrke personvernet gjennom åpenhet. Det blir mer etterprøvbart. Her ser vi hvem som får oversikt, og det blir slått fast at Forsvarsdepartementets sikkerhetspolitiske avdeling og EOS-utvalget skal vite hva som skjer, sier Hansen til Aftenposten.

Aftenposten fortalte i en artikkel fredag for første gang hva som er regelverket når Etterretningstjenesten spionerer på nordmenn i utlandet og gir data til andre land som Norge samarbeider med. Den norske e-tjenesten kan utlevere data til utenlandsk etterretning når dette er i «norsk interesse». Regelverket Etterretningstjenesten jobber etter, har vært hemmelig til nå.

Seniorrådgiveren ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) jobbet selv som etterretningsoffiser og analytiker i fem år fram til 2001. Han mener E-tjenestens regelverk, som Aftenposten har fått innsyn i, reiser noen dilemmaer.

- Dette viser at sjefen i E-tjenesten, eller de han bemyndiger, har vide fullmakter til både å iverksette innhenting av informasjon om nordmenn i utlandet og dele med utenlandske samarbeidspartnere, uten å måtte be om lov. Reglene sier at særlige viktige og prinsipielle saker skal forelegges Forsvarsdepartementet. Men ofte er det slik at dette er noe som først kommer fram i etterkant, etter at du har begynt innsamlingen. Det blir derfor vanskelig for E-tjenesten å gjøre en slik vurdering på forhånd, sier Hansen. (©NTB)

Reklame

Her kan du levere Eurojackpot