*Nettavisen* Nyheter.

NUPIs forskningssjef mener EU fortjener fredspris

Oslo (NTB): - Det er vanskelig å argumentere mot at EU har bidratt til å skape fred i Europa, sier NUPIs forskningssjef Ole Jacob Sending.

Sending, som selv er EU-tilhenger, tror en fredspris til EU vil bli møtt med kritikk, og han mener at tidspunktet er noe spesielt på grunn av de store gjeldsproblemene i eurosonen.

- Prisen vil lett kunne bli oppfattet som en klapp på skulderen til EU, og jeg ser for meg at den vil kunne bli kritisert for dette. Men det er veldig vanskelig å argumentere godt mot EUs enorme bidrag til fred i Europa, sier Sending til NTB. Han understreker at EUs utvidelse østover også har ført til mer fred og stabilitet i denne regionen.

- EUs bidrag til fred er nok mer kontroversielt i Norge enn i andre land, på grunn av den norske EU-debatten, sier Sending.

Han er usikker på hvordan tildelingen vil bli tatt imot i søreuropeiske land, men mener at disse landene ville hatt det verre hvis de ikke var med i EU.

- Når det tidligere har vært konflikter i Europa, har det resultert i krig. Nå resulterer det i demonstrasjoner og toppmøter, sier Sending. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.