RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NVE: – 168.000 personer rammet av strømstans

Ekstremværet Nina, her i Øygarden i Hordaland, gjør at flere tusen husstander er rammet av strømbrudd lørdag.
Ekstremværet Nina, her i Øygarden i Hordaland, gjør at flere tusen husstander er rammet av strømbrudd lørdag. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Ekstremværet herjer.

73.200 kunder har rapportert om strømbrudd lørdag som følge av ekstremværet Ninas herjinger. Det tilsvarer 168.000 personer, opplyser NVE.

Noen steder har strømbruddene vært korte, mens strømmen flere steder i landet fortsatt er helt borte, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Det eksakte innrapporterte tallet fram til klokka 18.00 var 73.200 kunder, opplyser kommunikasjonsdirektør Kjetil Hillestad i NVE.

Antall personer berørt er kunder ganger 2,3.

– Det vil si at i overkant av 168.000 personer har så langt vært berørt av kortere eller lengre strømstans i forbindelse med Nina.

Tre fylker hardest rammet

Hordaland, Rogaland og Vest-Agder er de tre fylkene som er spesielt berørt.

Bergenshalvøens Kommunale Kraftselskap (BKK) opplyser at over 22.000 kunder var strømløse klokka 18.00.

– BKK retter feil kontinuerlig, men arbeidsforholdene er krevende, og feilsøking og feilretting kan ta tid, skriver kraftselskapet på sine nettsider.

På Haugalandet i Rogaland omtrent 10.000 husstander uten strøm, ifølge NRK.

– Omtrent 10.000 kunder er uten strøm i hele distriktet, opplyser Gunn Margareth Lassesen i Haugaland Kraft til NRK.

20.000 kunder i sør

Lyse, som leverer kraft til kommuner i Sør-Rogaland, melder også om store problemer og strømbrudd i uværet. Verst er det på Rennesøy, sier Lyse til Stavanger Aftenblad.

Lenger sør i Vest-Agder er over 20.000 kunder uten strøm, opplyser Agder Energi til Fædrelandsvennen lørdag kveld.

Også lenger nord, i Nord-Trøndelag, har 500 husstander blitt strømløse som følge av uværet, melder NRK. Det er også ventet at Telemark vil bli rammet, ifølge NVE.

Advarer mot strømlinjer

– Mange opplever at strømforsyningen kommer og går. Den sterke vinden bidrar til at strømførende linjer slås mot hverandre. Det medfører at antallet kunder uten strøm endres fra minutt til minutt, sier Kjetil Hillestad i NVE lørdag kveld.

Trefall og løse gjenstander på kraftlinjer har vært en stor utfordring. NVE opplyser at berørte kraftselskap har etablert kriseledelse for å få oversikt over situasjonen.

– Det advares mot å nærme seg strømlinjer som ligger på bakken. Det er viktig å varsle lokalt e-verk om slike observasjoner, slår Hillestad fast.

Sivilforsvaret rykker ut for å bistå

– Sivilforsvaret har fått bistandsanmodning fra politiet. Personell fra FIG Bergen, FIGP Bergen og FIGP07 Bergen er kalt ut og må møte snarest, skriver Sivilforsvaret i Hordaland på Twitter.

Til Bergens Tidende opplyser Terje Hella, vakthavende i Sivilforsvaret i Hordaland, at politiet og brannvesenet har sprengt kapasitet.

– Vi vil forsøke å bistå med det vi kan. Det er løse gjenstander som må sikres, og redusert framkommelighet på veier generelt, sier Hella til avisen.

Både brannvesenet, politiet og Sivilforsvaret i Bergen har gått sterkt ut og bedt folk om å holde seg innendørs.

– Det er farlig å bevege seg ute her nå, så vi har bedt alle stille med hjelp og vil være nøkterne med hva vi kan gjøre, sier Hella.

Langs store deler av kysten er broer og tunneler stengt, trær har falt og sperrer veier, samtidig som svært mange husstander er strømløse. (NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere