Gå til sidens hovedinnhold

NVE: 95 prosent sjanse for vårflom med alvorlige skader

I 1995 lagde ekstremflommen «Vesleofsen» store ødeleggelser på Østlandet. Nå er det for fare for at en ny storflom slår inn.

Snøværet og lave temperaturer har økt sannsynligheten, og snøsmeltingen ventes å komme i gang i hele landet fra midten av kommende uke på grunn av stigende temperaturer, heter det i Varsoms analyse.

Sannsynligheten for stor vårflom er på 95 prosent i Nord-Norge. Stor vårflom er på oransje nivå som betyr en flom som kan medføre alvorlige skader.

Les også: Fortsatt stor fare for vårflom

I Trøndelag er det flere vassdrag som har opp mot 90 prosent sannsynlighet for stor flom, mens i Sør-Norge er sannsynligheten for stor flom i Gudbrandsdalslågen omkring 75 prosent. Det samme gjelder i øvre deler av Glomma, Trysilelva og Drammensvassdraget – i tillegg til i høyereliggende deler på Vestlandet og i Agder.

– Det ventes stigende temperatur fra midten av kommende uke, først i sør, men også i nord mot slutten av uka. Hvis dette slår til, vil snøsmeltingen kunne komme godt i gang, og det vil føre til en merkbar vannføringsøkning i alle elver som kommer fra snødekte områder, sier Inger Karin Engen ved flomvarslingstjenesten i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Først én til to uker senere er det ventet å komme en flomtopp. Tidspunkt og hvor stor den blir, er helt avhengig av hvordan været utvikler seg videre, står det i varselet.

Varslingstjenesten Varsom er levert av NVE i samarbeid med Vegvesenet og Meteorologisk institutt.

(©NTB)

Les også: NVE ber kommunene forberede seg på flom

Kommentarer til denne saken