RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NVE bekymret over kompetansemangel

Sist oppdatert:
Norges vassdrags- og energidirektorat frykter nå mangel på damteknisk kompetanse i det de ser økende vedlikeholdsbehov ved de store damanleggene i Norge
Situasjonen bekymrer NVE og kan ifølge en pressemelding bety at dameierne, som plikter å ha kompetent personell, blir pålagt å tappe magasinene dersom de ikke oppfyller kompetansekravene.

- Flere av dammene begynner å dra på årene, og i løpet av kort tid, må en god del av dem moderniseres. Derfor er vi svært bekymret over tilgangen på kompetent personell som kan ivareta sikkerheten til anleggene, sier avdelingsdirektør Bjørn Wold i NVE i en kommentar.

- Gjennomsnittsalderen for denne type fagfolk i bransjen ligger i dag på langt over 50 år. For å kunne opprettholde sikkerheten på damanleggene vil det være behov for anslagsvis 8 -10 høyskoleutdannede personer hvert år fremover. Primært vil det være behov for sivilingeniører og ingeniører innen bygg og anlegg, sier Wold.

NVE vil nå ta spørsmålet opp med bransjen og utdanningsinstitusjonene for å finne løsninger.

Ifølge NVE er alle dameiere pålagt å ha eget vassdragsteknisk personell med et særlig faglig ansvar for å følge opp damanleggene. Ethvert ansvar for sikkerheten til anleggene hviler på dameier/kraftselskap. Kompetansekravene er fastsatt i lov og håndheves av NVE.

- Kravene vi setter til dameierne om kompetent personell er strenge. Sikkerheten er helt overordnet, og vi har sanksjonsmuligheter overfor de som ikke har kompetent personell til å følge opp dammene. I sin ytterste konsekvens kan det bli snakk om, i tillegg til tvangsmulkt eller annen straffereaksjon, å kreve nedtapping av magasinene frem til eierne får skaffet seg den kompetansen de er nødt til å ha, sier Wold.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere