Store nedbørsmengder har ført til at bevegelsene i Veslemannen, en del av det større fjellet Mannen, har vært oppe i 5 til 6 centimeter det siste døgnet.

Rauma kommune og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) holdt lørdag klokka 18.30 pressekonferane om situasjonen ved fjellet Mannen.

Se oppdatering om Veslemannen fra Rauma kommune

Sjefsgeolog Lars Harald Blikra i NVE viste bilder av blokken på Veslemannen, et parti som har beveget seg 5-6 cm i døgnet.

- Hastigheten har økt litt de siste timene, sa Blikra.

- Vi følger utviklingen videre og ser hva som skjer, sa han videre og varslet at det kan bli en ny presseorientering søndag.

Det er nedbøren den siste tiden som har satt fjellet i bevegelse. Værmeldingen tilsier at nedbøren fortsetter fram til midnatt lørdag.

Stor usikkerhet

Ny teknologi gjør at overvåkingen av fjellet Mannen er bedre enn i fjor høst. Men fortsatt er det knyttet stor usikkerhet knyttet til hvor fort et ras vil komme.

I de øvre delene av fjellet i Rauma kommune i Romsdalen var bevegelsene oppe i 5-6 centimeter i døgnet da det regnet som verst fredag.

– Det er ikke så langt unna det nivået vi var på i fjor høst. Fremdeles er det ganske store bevegelser her. Men i den nedre delen er bevegelsene mindre, så her vil vi se større bevegelser før det store skredet går, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på en pressekonferanse lørdag ettermiddag.

Steinsprang

Bevegelsene i det øvre partiet gjorde at farenivået ble hevet til rød kategori, det høyeste nivået.

– Vi klarer å følge skred veldig langt med teknologien vi har. Men usikkerheten vår ligger i hvor fort utviklingen kan gå. Derfor varsler vi rødt, sier Blikra, som legger til at fjellet blir holdt under kontinuerlig overvåking.

Natt til lørdag meldte politiet om flere steinsprang i fjellet.

– Dette kan fortelle at det er snakk om et ustabilt fjellparti, men steinsprang er et normalt fenomen. Det ble ikke plukket opp av vårt utstyr, noe som betyr at det kan ha kommet fra nedre del av fjellpartiet eller på siden, framholder geologen.

Vakthold

Politiet har innført oppholdsforbud, og alle de ni beboerne i området er evakuert.

– De er ved godt mot, men det tærer på å ha en så uavklart situasjon. Kommunene har jobbet for å finne gode løsninger for dem, sier ordfører Lars Olav Hustad i Rauma kommune.

– Vi har nettopp avsluttet et møte med de evakuerte. De har gitt oss en statusrapport og sagt hvordan de ser for seg tiden framover. De har fått beskjed om å ringe dersom de trenger noe, legger han til.

Politiet og sivilforsvaret holder vakt for å hindre folk i å ta seg inn i området. 350 sauer er også hentet ut.

Raumabanen stengt

Også i oktober i fjor ble beboerne i området evakuert. Da var det frykt for at det store raset skulle skje som følge av stor bevegelse i fjellpartiet. Flere ganger varslet geologene da at raset bare var noen timer unna, men bevegelsene i fjellet roet seg imidlertid ned.

Fjellhyllen som står i fare for å rase ut, har et volum på mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter.

Raumabanen mellom Åndalsnes og Dombås er stengt som følge av situasjonen. NSB opplyste fredag kveld at det arbeides med å organisere alternativ transport.

Les også: Rødt farenivå for fjellpartiet Veslemannen

NVE: Se fortløpende Twitter-meldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat her: