RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjefgeolog i NVE, Lars Harald Blikra.
Sjefgeolog i NVE, Lars Harald Blikra. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

NVE-sjef kaller katastrofefilm «realistisk»

Sjefgeolog i NVE, Lars Harald Blikra, mener den 80 meter høye flodbølgen som er skildret i den norske katastrofefilmen «Bølgen» er realistisk og godt kan oppstå i virkeligheten.

– Selve bølgen og konsekvensene er realistiske, men forteppet og utviklingene er ikke det. Vi har nok mye mer kontroll enn geologene i filmen, sier Blikra til NRK.

Blikra overvar festpremieren på filmen sammen med Stranda-ordfører Jan Ove Tryggestad under Filmfestivalen i Haugesund søndag kveld. Filmen «Bølgen» av regissør Roar Uthaug og med stjerneskuespillerne Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner i hovedrollene, skildrer det varslede raset av den 600 meter lange Åknesremna i fjellet over Sykkylvsfjorden.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) overvåker området kontinuerlig og beregninger viser at fjellet før eller siden vil gi etter med fare for at en flodbølge på opptil 80 meter oppstår i fjorden med risiko for å utradere både Geiranger, Sykkylven og Stranda i Møre og Romsdal.

Mange har vært kritiske til filmen og ment den ikke burde lages. Etter å ha vært på premieren søndag råder ordføreren folk til å se den, men advarer mot sterke scener.

– Vi som bor langs fjorden vet at ras har preget oss og vil prege oss. Vi skal ikke bagatellisere filmens innhold, men peke på at dette er noe vi må leve med. Vi må bygge et godt apparat og beredskap, sier Tryggestad. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere