RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Per Magne Moan (Scanpix)

NVE tatt på senga av storflom

Sist oppdatert:
Norges vassdrags- og energidirektorat sendte aldri ut noe flomvarsel før Gaula ble rammet av den verste flommen siden krigen.

Tirsdag morgen flommet vannet gjennom Ålen sentrum, kommunesenteret i Holtålen kommune i Sør-Trøndelag. Vannet sto langt opp på husveggene, og et Sea King redningshelikopter måtte settes inn for å evakuere flomfaste innbyggere. Coop Ålen og Ålen senter sto under vann.

- Veldig dramatisk
- Situasjonen er veldig dramatisk, og jeg har aldri opplevd noe lignende, sier ordfører Ivar Volden til Arbeidets Rett. Flommen blir beskrevet som den verste i området siden krigen. Men det ble ikke sendt ut noe flomvarsel fra Norges vassdrags- og energidirektorats side i forkant.

Ventet ikke så mye regn
Overfor Nettavisen innrømmer NVE at de ble tatt på sengen.

- Det kom store nedbørsmengder, og de prognosene vi hadde fra Meteoroligisk institutt skulle ikke tilsi så mye regn, forklarer vakthavende hydrolog Lars Evan Pettersson.

- I øvre del av Gaula er dette den verste flommen siden målingene startet i 1940-årene, bekrefter han.

50- eller 100-årsflom
Han sier flommen som nå rammer Gaula er en 50- eller 100-års flom. Det vil si at den statistisk sett vil komme med slike intervaller.

Det er i hovedsak Gaula, men også grensevassdragene øst i Trøndelag som er rammet. I øvre del av Gaula skal vannføringen nå ha kulminert, mens den er stigende lenger ned.

NVE melder ved 10-tiden tirsdag at de er i ferd med å utarbeide et flomvarsel.

Obs-varsel
Ved Meteorologisk institutt får Nettavisen opplyst at de varslet store nedbørsmengder for Sør-Trøndelag. Tirsdag er det lagt ut et obs-varsel for lokalt store nedbørsmengder i Nord-Trøndelag på met.no.

Statsmeteorolog Espen Biseth Granan sier at frontsystemet som har skapt problemer med høy vannføring både i Buskerud, Hedmark, Oppland og Sør-Trøndelag, nå beveger seg nordover og vil gjøre seg gjeldende i Nord-Trøndelag og Helgeland.

Det var mandag at dette frontsystemet kom inn over Buskerud med full tyngde.

De offisielle målingene for trøndelagsfylkene det siste døgnet forteller om store nedbørsmengder. I Verdal Reppe kom det 53,5 millimeter nedbør på et døgn fram til klokka 08 tirsdag. I Selbu kom det 52,2 og på Værnes 52,0.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere