RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Et handout bilde fra NVE viser Oksfjellet i Troms. Torsdag meldte NVE at bevegelsene var 15 centimeter i døgnet, men fredag er det er så store bevegelser i Oksfjellet at raset kan gå når som helst.
Et handout bilde fra NVE viser Oksfjellet i Troms. Torsdag meldte NVE at bevegelsene var 15 centimeter i døgnet, men fredag er det er så store bevegelser i Oksfjellet at raset kan gå når som helst. Foto: NVE (NTB scanpix)

NVE tror Oksfjellet i Kåfjord i Troms raser i løpet av timer

Det går flere ras i Oksfjellet i Kåfjord i Troms fredag morgen. NVE sier fjellet beveger seg så raskt at de ikke får målt hastigheten, men de tror raset kommer fredag.

– Vi forventer at det raser snart. Om det går i løpet av en time eller flere timer er vanskelig å si, men vi tror det vil rase i løpet av dagen, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE til NRK fredag.

I løpet av natten og morgentimene fredag har fjellet beveget seg tre meter i døgnet. Fredag er det så store bevegelser at raset kan gå når som helst.

Blikra forteller at hastigheten er så stor at de har mistet kontrollen, og at de ikke klarer å måle hastighet med måleinstrumentet.

Før helgen var hastigheten i Oksfjellet 4 centimeter i døgnet. Etter stormen tirsdag kveld var hastigheten mellom 6 og 7 centimeter.

Torsdag meldte NVE at bevegelsene var 15 centimeter i døgnet, men fredag er det er så store bevegelser i Oksfjellet at raset kan gå når som helst.

Gården ved foten av fjellet er evakuert og 200 geiter ble sendt til slakteren i midten av september.

Ekspertene forventer at opp mot 12.000 kubikkmeter med stein vil rase ut fra fjellet.

Til Nordlys sier Blikra at det er for farlig å bevege seg i området til å plassere ut sprengladninger og sprenge løs raset.

– Vi anser det som så risikofylt at vi ikke vil gjøre det og det er for farlig å bevege seg i det aktuelle området. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere