RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny amerikansk kraftgigant over ende

Sist oppdatert:
Det store amerikanske kraftkonsernet Calpine går nå inn i rekken som det fjerde store kraftkonsernet som må gå til skifteretten i USA siden 2001. Det er den voldsomme oppgangen i naturgassprisene som har felt selskapet
Calpine levert i går kveld inn søknaden om konkursbeskyttelse hos skifteretten i New York som den fjerde kraftgiganten på fire år som går over ende i USA. Calpine har gjeld på voldsomme 22,5 milliarder dollar som de ikke er i stand til å betjene på grunn av den enorme økningen i selskapets kostnader til naturgass.

Ifølge amerikanske medier kommer konkursen etter at toppledelsen for kort tid siden måtte gå etter en disputt med obligasjonseierne om bruken av midlene fra eiendelssalg konsernet har foretatt det siste året for å bøte på situasjonen. Ifølge materialet som er levert inn til skifteretten så sitter Calpine med en eiendelsportefølje til en verdi på 26,5 milliarder dollar.

De viktigste eiendelene er 29 kraftverk spredt over hele USA. Driften av disse er ventet å gå som normalt mens kreditorene og selskapet nå møtes i skifteretten under reglene i den amerikanske konkurslovens kapittel 11. Reglene gir konkursbeskyttelse i en periode hvor interessentene forsøker å forhandle frem en løsning på de finansielle problemene.

Calpine har hatt en voldsom ekspansjon gjennom 1990-talelt, da selskapet bygget opp mer enn 90 kraftverk, i all hovedsak basert på naturgass som innsatsbrensel. Naturgassprisene har de siste par årene eksplodert fra tradisjonelle nivåer på rundt 2 dollar pr. million britiske termal enheter på 1990-tallet til rekordnoteringen sist uke på 15,78 dollar pr. mbtu.

I den andre enden sitter Calpine bundet til store elektrisitetsleveranser på nivåer langt under dagens markedspriser, blant annet til delstaten California.

Ifølge Bloomberg News rangerer konkursen som den niende største noensinne i USA.

Capine var også i finansielle vanskeligheter i begynnelse av 2002, noe som blant annet tynget Kværner-kursen. Kværner hadde nemlig gjennom 2001 inngått flere milliardkontrakter med Calpine for byggingen av nye kraftverk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere