Gå til sidens hovedinnhold

Ny askesky på vei

En ny askesky er på vei fra Island, men neppe mot Norge denne gangen.

Lørdag spydde vulkanen ved Eyjafjallajökull på Island ut store mengder aske igjen. Svenske medier meldte søndag at en ny askesky var på vei, men Meteorologisk institutt avviser at Skandinavia står i fare for å bli rammet nå.

- Norge er trygt, sier meteorolog Bjart Eriksen til Nettavisen.

Se oppdaterte spredningskart fra britiske MetOffice her

Sjekk også Meteorologisk institutts nettsider om askespredning her

- Det kan ikke utelukkes at Sverige rammes igjen, uttalte Reynir Bödvarsson, seismolog ved Uppsala universitet, til svenske Aftonbladet søndag. Han viste til at det har dannet seg en ny askesky.

Mye aske lørdag
Svenske Bjørn Eriksson drifter et hotell cirka 30 kilometer fra vulkanen.

- I går kom det veldig mye aske igjen. Islandsk TV advarte mot at asken kan bevege seg mot Europa og Sverige. Askeskyen var 200 kilometer lang, uttalte Eriksson til Aftonbladet.

Svensken har akkurat medvirket i TV-serien «60 minutes» i forbindelse med vulkanen.

- Avhenger av vind og vær
Seismolog Bödvarsson ga uttrykk for at svensk luftrom igjen kan bli rammet av askeskyen og pekte på at vindretningen tyder på at asken skal kunne bevege seg østover og mot svensk luftrom.

- Så lenge vulkanen er aktiv vil det alltid være risk for at ny aske vil komme til Sverige. Asken kommer ujevnt, men vi kan ikke utelukke at det blir problemer igjen. Det avhenger av vind og vær, sier Bödvarsson til Aftonbladet.

- Skandinavia kan slappe av
Men ved Metrologisk institutt på Blindern avviser de Bödvarsson frykt og sier Skandinavia kan slappe av og at Norge denne gangen er trygt

Meteorolog Bjart Eriksen sier den nye askeskyen ikke har retning mot Skandinavia, men vil trekke seg sørover mot de britiske øyer.

- Skyen vil antakeligvis få konsekvenser for blant annet Skottland og Irland, sier han.

Meteorologen mener det vil være meget merkelig om ikke det forekommer innstillinger til og fra dette området.

- Vi har ingen innstillinger, og får fortløpende rapporter om noe skulle berøre oss, sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, til Nettavisen.

Kommentarer til denne saken