Fredag offentliggjør Riksadvokaten sin avgjørelse i etterforskningen mot Jan Helge Andersen. Det blir da besluttet om påtalemyndigheten henlegger saken eller begjærer saken gjenåpnet til hans ugunst (se faktaboks om Baneheia-saken under).

Dersom saken gjenåpnes havner den på bordet til Gjenopptakelseskommisjonen og Andersen risikerer tiltale for drapet på Lena Sløgedal Paulsen. Viggo Kristiansen ble frifunnet for drap og overgrep i Baneheia-saken før jul.

Riksadvokaten offentliggjør avgjørelsen kommende fredag klokken 10.00.

– Vi avventer påtalemyndighetens beslutning og har ikke noen flere kommentarer nå, sier stjerneadvokaten Svein Holden til Nettavisen.

Han er forsvarer for Andersen.

– På bakgrunn av sakens beviser, så er jeg fullstendig trygg på at Jan Helge Andersen ikke vil bli tiltalt for nye forhold i saken, har Holden tidligere uttalt til Fædrelandsvennen.

Les også: Viggo Kristiansen frikjent i Baneheia-saken – fortsatt stort erstatningskrav mot seg

– Andersen må straffeforfølges

Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen ble voldtatt og drept i Baneheia i 2000. Kristiansen ble opprinnelig dømt til 21 års forvaring og Andersen til 19 års fengsel etter å ha tilstått. Det var Andersen som snakket Kristiansen inn i saken.

I fjor sommer omtalte Nettavisen nyheten om at Andersen var siktet for drapet på Lena Sløgedal Paulsen og at politiet hadde gjennomført tre hemmelige ransakinger hos ham. Nettavisen omtalte også at politiet hadde gjort funn av overgrepsmateriale på en PC tilhørende Andersen.

I et brev politiet sendte til Oslo tingrett 15. juni i fjor gjorde de det klart at de på det tidspunktet mente Andersen hadde drept Sløgedal Paulsen.

I avhør høsten 2021 og våren og sommeren 2022 har Andersen fastholdt sin opprinnelige forklaring om at det var Kristiansen som drepte Sløgedal Paulsen. Han mente også dette etter at Kristiansen ble frifunnet i desember i fjor.

Les også: Opplysninger til Nettavisen: Arvid Sjødin trekker seg som advokat for Viggo Kristiansen

De etterlatte foreldrene venter i spenning på avgjørelsen kommende fredag.

– Mine forventninger, ut ifra at riksadvokaten har uttalt at Viggo Kristiansen var i boden sin, og dersom dette er alvorlig ment, må konsekvensene være at man straffeforfølger Jan Helge Andersen. Hvis vi legger til grunn det riksadvokaten sier kan ikke Viggo Kristiansen ha vært på åstedet, sier Håkon Brækhus til Nettavisen.

Han er bistandsadvokat for de etterlatte foreldrene.

– Dersom vi skal ta det riksadvokaten sier seriøst er det en logisk konsekvens at Andersen har handlet alene. Da må det innstilles på at han straffeforfølges.

Les også: Arvid Sjødin med beskyldninger i e-post til støttespiller: «Jeg reagerer kraftig på at det er lekket e-poster fra en intern gruppe til TV 2»

Andersen ble i sin tid dømt for drap på en av de to jentene som ble drept i Baneheia, men frikjent for det andre drapet. Viggo Kristiansen ble dømt for begge drapene, men er seinere blitt frikjent etter at saken ble gjenopptatt. 1. juli 2021 ble han løslatt etter å ha sittet nærmere 21 år i fengsel.

Les også: Jan Helge Andersen i avhør: NRK-journalist oppfordret til å ta kontakt med advokat for å gå etter forfatter og Viggo Kristiansens forsvarer

Bistandsadvokat: – Det har vært tøft

Han forteller at det har vært en svært krevende tid for foreldrene å stå uten svar på hvem som drepte Lena Sløgedal Paulsen. Etter at Viggo Kristiansen ble frikjent i Baneheia-saken før jul står dette som et uløst drap.

– Det har vært veldig tøft. Per nå står drapet på Lena som uoppklart. De har ikke fått noen svar fra riksadvokaten eller Oslo politidistrikt på hva som skjedde. Det er en stor belastning for dem ikke å vite hvem som drepte Lena.

– Vi er alle veldig spent på utfallet, sier Brækhus.

Les også: Viggo Kristiansen i rapport: – Jeg har ødelagt en annens liv på en stygg måte

– Slik du vurderer bevisene i saken, hvem mener du har begått drapet på Lena?

– Jeg finner det ikke riktig å kommentere dette i påvente av riksadvokatens avgjørelse.

Trond Kristiansen, broren til Viggo, anser saken som ferdig for deres del etter at Viggo ble endelig frifunnet i desember i fjor.

– Denne fredagen kommer til å gå som normalt. Jeg er verken mer eller mindre interessert i saken enn noen andre. Jeg kommer ikke til å følge den noe spesielt, sier Trond Kristiansen til Nettavisen.

Les også: Arvid Sjødin reagerer på forklaring om NRK-journalist i Baneheia-avhør

– Overveldende bevismateriale

Tidligere forsvarer for Kristiansen, tungvekteren Sigurd Klomsæt, har i snart 15 år forfektet Kristiansens uskyld. Mange mener han skal ha ære for frifinnelsen.

– Jeg kjenner bevissituasjonen fra 2008, og jeg har vondt for å se noe annet enn at saken skal begjæres gjenåpnet. Alt av bevis som har blitt fremlagt og som førte til gjenåpning for Kristiansen er blitt gjort i min tid, sier Klomsæt til Nettavisen.

– Bevismaterialet er overveldende, noe som ga entydig frifinnelse for Kristiansen. Det trekker Andersen inn i forhold han har blitt frikjent for. Jeg forventer at Riksadvokaten åpner saken, og forventer at det kommer en tiltale mot Andersen om falske anklager.

Nettavisen har tidligere omtalt at politiet i Oslo tidligere har vurdert å sikte Andersen for falske anklager mot Kristiansen. Øvre strafferamme for å komme med falske anklager, dersom forholdet anses grovt, er ti års fengsel.

– Hvordan følger du opp saken de neste dagene mot avgjørelsen?

– Jeg er overrasket over at avgjørelsen kommer nå. Jeg trodde den skulle komme like etter påske, svarer Klomsæt.

I slutten av januar trakk Arvid Sjødin seg som advokat for Kristiansen, men kommer likevel til å følge med på hva riksadvokaten kommer fram til.

– Vi vil følge med. Det betyr veldig mye for Viggo også, og det gjør det også å få avsluttet dette. Det blir da avsluttet på riktig måte, sier Sjødin til Nettavisen.

– Hvilke forhåpninger har dere?

– Vi får vente og se.

Om avgjørelsen skulle ende med at drapspersonen til ett av ofrene forblir ukjent, mener Sjødin at politiet må etterforske mer.

– Det bør sjekkes opp i, sier han.

Nettavisen har vært i kontakt med Viggo Kristiansen, han ønsker foreløpig ikke å gi kommentarer.