Gå til sidens hovedinnhold

Ny barnehage kan bli stående halvtom

Fem avdelinger i nye Storgården barnehage kan bli stående tomme, selv om bydelen har barnehagekø. – Dette er dramatisk, raser Hanne Eldby (SV) og Gry Larsen (Ap) i Østensjø BU.

ØSTENSJØ: Storgården barnehage på Manglerud hadde seks avdelinger inntil den ble revet i fjor, men når den gjenoppstår høsten 2015 er det med elleve nybyggede avdelinger.

Det betyr at bydelen kan fylle opp fem ekstra avdelinger med barn, men i byrådets budsjettforslag for 2015 er det ikke satt av driftsmidler til disse.

LES OGSÅ: Slik blir nye Storgården barnehage

Opprørte lokalpolitikere

Lokalpolitikerne likte ikke det de fikk høre, da saken nylig ble behandlet i bydelsutvalget (BU).

Hanne Eldby og Gry Larsen

OPPRØRT: Hanne Eldby (SV) og Gry Larsen (Ap) i Østensjø bydelsutvalg synes det er meningsløst at en ny barnehage ikke fører til flere barnehageplasser.

– Her planlegger man en ny, svær barnehage og så får man beskjed om at den ikke skal fylles opp med barn. Bydelen får ikke plasser vi trodde vi skulle få, selv om det ifølge siste oversikt er 165 barn på venteliste, sa Gry Larsen (A) opprørt.

– Vi har jobba som juling for å få flere plasser, og nå kommer vi til å gå i null eller få færre plasser. Hallo! Det kommer til å stå barnehageavdelinger tomme, er de klar over det i Rådhuset? Hvordan skal man da klare ambisjonen om å tilby plass til flere enn de med lovfestet rett, raste Hanne Eldby (SV).

LES OGSÅ: - Tull at Østensjø ikke trenger flere barnehager

Færre barn fremover

Bydelen har fått beskjed om at de ikke får driftsmidler til de ekstra avdelingene i Storgården før i 2018, fordi prognoser viser at det ikke forventes vekst i barnehagebarn de nærmeste årene.

Bydelens barnehagesjef Tommy Grotterød bekreftet opplysningene, men avviste at bydelen får færre barnehageplasser neste år.

– Selv om paviljongen på Lopperud avvikles, ender vi med fem ekstra plasser, sa han.

Det er ikke godt nok for BU.

I et enstemmig vedtak ber lokalpolitikerne nå om nok midler til å drifte de barnehageplassene som finnes, så lenge det er ventelister i bydelen.

– Fem avdelinger utgjør 45 småbarnsplasser. Prognosene sier 50 færre barn neste år, men med 165 barn på venteliste risikerer vi over 100 barn i kø neste høst, sier Hanne Eldby oppgitt til lokalavisen.

LES OGSÅ: To barnehager på Sæter kan bli nedlagt

Risikerer nedleggelse

Et alternativ til å la nye barnehageavdelinger stå tomme, er å overflytte barn fra andre barnehager som så nedlegges.

– Vi vurderer ulike alternativer, men har ikke konkludert på noe som helst på nåværende tidspunkt, sier barnehagesjef Tommy Grotterød.

Hanne Eldby påpeker at bydelen trenger alle de barnehageplassene de kan få, men at man i verste fall kan bli nødt til legge ned små barnehager for å fylle opp Storgården.

Lille Langerud barnehage skal ha vært nevnt i denne forbindelse.

– BU kan bli nødt til å vurdere slike løsninger, selv om små barnehager også har stor verdi, sier hun.

– God kapasitet

Byrådssekretær for kunnskap og utdanning, Morten Bakke (H), sier at byrådets barnehagesatsing fremover vil gi alle barn med lovfestet rett plass, i tillegg til et betydelig antall barn uten lovfestet rett.

– Vi vil øke dekningsgraden noe. I Østensjø er kapasiteten god og vi vil derfor ikke ta i bruk Storgårdens utvidelse til nye barnehageplasser, sier Bakke.

– Vi er nå i dialog med bydelen for å se hvordan vi kan utnytte Storgården best mulig fremover. En mulighet kan være å flytte andre barnehager inn i Storgården, men det er det for tidlig å si noe om, sier Bakke.

LES OGSÅ: Godlia barnehage får sjokkregning

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter