Gå til sidens hovedinnhold

Ny "Berlinmur" inntil Østmarka

En seks meter høy mur skjemmer omgivelsene rundt et nytt boligfelt på Trollåsen på Øvre Hellerud. - Et stygt inngrep, mener Steinar Saghaug i Østmarkas Venner.

HELLERUD: Naturforeningen frykter det kan være for sent å gjøre noe med den stygge muren. - Utbygger forsikrer at det visuelle inntrykket av muren skal forbedres. Men jeg har mine tvil om det er mulig å få gjort noe. Det er vanskelig å plante på tørr stein, sier Saghaug.

Innrømmer pinlig tabbe

Det var i fjor høst at Østmarkas Venner ble oppmerksom på saken. Rundt nyttårstider ble muren påbegynt. Den understøtter adkomstveien til det nye boligfeltet som ligger i ytterkanten av Alna, på grensen til Østensjø bydel. Saghaug hadde aldri drømt om at det skulle bli så stygt, og må konstatere at det er for sent å få fjernet den.
- Det er umulig å få gjort noe med det. Muren kan ikke rives, selv om det er ønskelig, sier han.
Utbygger Myrvoll Bolig er enig i at muren er stygg, og lover derfor å sette inn tiltak.
- Vi skal fylle på inntil muren, og plante oppå der igjen. Jeg forstår at folk ikke synes det ser pent ut i dag, sier prosjektleder Rolf Johannessen til Aften.
Steinar Saghaug var paradoksalt nok med på å vedta utbyggingen i Oslo bystyre, da han satt i Ap sin bystyregruppe i 2003. Han innrømmer glatt at dette er pinlig.
- Ja, det er pinlig. Det er sjelden hyggelig å møte seg selv i døra på denne måten. Jeg oppfatter dette selv slik at jeg "sov i timen" og i det minste burde jeg ha husket saken. Jeg legger meg derfor "paddeflat" i forhold til min egen rolle i saken og beklager dette, sier en ydmyk Saghaug til Lokalavisen Groruddalen.
Til sitt forsvar sier Saghaug at politikerne umulig kunne se for seg at boligfeltet skulle betinge bygging av en seks meter høy mur.
- Byggingen av denne skjemmende muren kom ikke klart fram i saksdokumentene. Etter mitt skjønn kan det ikke være slik at beslutningstagere skal måtte "gjette seg til" at adkomstveien betinger bygging av et slikt enormt byggverk i form av en slik mur. Byggeprosjektet fremstår derfor nå som stygt og mer skjemmende mot Marka enn det var mulig å forstå ut fra saksdokumentene, sier Saghaug.
- Dette fritar ikke meg selv som bystyrerepresentant eller mine medrepresentanter den gangen for ansvaret for vår beslutning den 18. juni 2003, legger Saghaug til.

Ikke ulovlig

Plan og bygningsetaten forsikrer at utbyggeren ikke har gjort noe ulovlig.
- Det nye boligfeltet må ha en adkomstvei, og siden denne veien går i et bratt terreng, er det nødvendig å støtte opp veien med en mur, sier informasjonssjef Dagny Gärtner Hovig til Aften.
Østmarkas Venner reagerer prinsipielt på at markagrensen er brutt, og forfølger saken videre for å påse at utbedringer blir gjort.
- Min fremste anklage er at den blir liggende der alle går inn i Trolldalen. En mur på toppen der, har en voldsom innvirkning på miljøet, sier Saghaug.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter