RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Wikipedia (Wikipedia)

Ny blå planet funnet

Lenge har Jorden blitt omtalt som «Den blå planeten» - unik for sine store mengder vann. Vel. Nå er vi ikke alene om det lenger.

Den nye blå planeten er funnet i bane rundt den røde stjernen kaldt GJ 1214, «bare» 40 lysår fra vårt solsystem. Stjernen ligger i stjernebildet Ophiuchus.

Planeten er 2,7 ganger så stor som jorden, og vil nå bli studert i mer detalj. I verdensrommet er planeten nærmest for nabo å regne, og forskerne har allerede søkt om å få bruke Hubble-teleskopet og det infrarød-sensitive Spitzer-teleskopet for å studere planeten nærmere.

Planetens sol er langt mindre enn vår sol, og planeten bruker bare 1,6 dager på en runde - mens jorden altså bruker et år på en rotasjon rundt vår sol.

Oppdagelsen ble publisert i naturtidsskriftet Nature onsdag.

En internasjonal gruppe av astronomer, ledet av Harvard-astronom David Charbonneau, forteller her om oppdagelsen av en «Superjord».

- Dette er spektakulært. Dette er helt i toppen av oppdagelser i jakten på planeter med jordens størrelse, sier planetjeger Geoffrey Marcy ved Universitetet i California, mannen som har oppdaget en lang rekke planeter.

Varm og trykkende
Selv om den nye planeten GJ 1214b er for stor til å bli kaldt «jordlignende», er den likevel ganske nær. Kloden er langt mindre enn de fleste planeter som hittil er oppdaget.

Selv om forskerne mener at denne planeten har vann og atmosfære, er den likevel ikke et sted som ville tilfredsstilt menneskelige behov.

Astronomene anslår at temperaturen på denne planeten er cirka 190 grader celsius. Men på grunn av trykket holder vannet seg likevel flytende.

Ved å se hvor mye lys GJ 1214b blokkerer når den passerer mellom sin røde sol og jorden, kan astronomene estimere den størrelse.

Forskerne kan også måle hvor sterk gravitasjonen er, og dermed også beregne planetens masse: Den er 6,6 ganger jordens masse.

Dermed kan man også estimere planetens tetthet, som er en tredjedel av jordens. Fordi vann har en langt lavere tetthet enn stein, mener astronomene at denne planeten mest sannsynlig består hovedsakelig av vann, samt at den har en stor atmosfære.

- For at det skal være liv bør man ha en behagelig vanntemperatur med litt atmosfære. Slik er det ikke her (...) Det vil være dumt å kategorisk avvise at GJ 1214b ikke har liv, men vi har ikke noe grunnlag for å tro at den har det, sier Charbonneau.

Lett å se

Og for dere romfrelste, følg med nå: Charbonneau og hans team fant planeten med et teleskop som amatører kan sette opp i hagen sin.

I arbeidet fokuserte de på de mindre kjølige dvergstjernene som det finnes mange av i nærheten av vår planet. Av de 300 nærmeste solene, er 220 slike små røde dvergplaneter.

Fordi disse solene er mindre og ikke så varme, er det lettere å se planetene i silhouette mot dens sol.

- Vi trodde vi skulle bruke to år på å finne en planet lik GJ 1214b, men vi brukte seks måneder. Enten var vi ekstremt heldig, eller så er denne typen planeter svært vanlig, sier Charbonneau.

Du kan lese mer i originalartikkelen i magasinet Time.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere