For tiden testes rundt 6000 personer hver dag for om de har korona-smitte i kroppen, og av disse er det 2 prosent som får smitten påvist.

Men de offisielle smittetallene gir ingen god indikasjon på hvor mange som faktisk er smittet. Folk som tror de er smittet, men som ikke trenger legehjelp, blir bedt om ikke engang melde fra til fastlegen sin at de er smittet.

Les også: Legemiddelgigant tror eksisterende medisin kan hjelpe de mest alvorlig korona-smittede

Du kan være smittet uten symptomer

I tillegg antar man at flertallet av de som blir smittet ikke vil utvikle noen symptomer. Folkehelseinstituttet tror at 2,2 millioner nordmenn vil bli smittet av sykdommen i Norge, men at bare 7-800.000 vil bli syke.

Det betyr at du kan være smittet av sykdommen nå, og potensielt være immun mot sykdommen uten at du selv vet om det. Det er ekstremt nyttig informasjon å ha både for egen del, og ikke minst for myndighetene.

Nettavisen har tidligere snakket med Folkehelseinstituttet som sier at de ikke har som fokus i denne fasen å teste folk for om de har vært smittet, men henviser at det kan bli aktuelt.

Les også: Dette er de to strategiene verden kan velge for å bekjempe korona-pandemien

Har funnet måte å teste for tidligere smitte

Og nå melder MIT Technology Review at et forskerteam fra Icahn School of Medicine har funnet ut hvordan de kan teste for om man har hatt sykdommen. En foreløpig forskningsrapport er publisert på medRxiv.

- Testen leter for antistoffene som koronaviruset etterlater seg i folks blod, og ligner på den mest vanlige testen som benyttes for å teste for HIV, melder MIT Technology Review.

- Den faktiske dødsraten til viruset er helt sikkert lavere enn de offisielle smitte- og dødstallene viser, og kanskje mye lavere. Årsaken til at epidemologer ikke kan være sikker er at de ikke vet hvor mange som har blitt infisert, men som aldri har reist til sykehuset eller engang hatt symptomer, påpeker de.

Kan bli viktig for å avdekke spredning og flokkimmunitet

I øyeblikket famler myndighetene stort sett i blinde når det kommer til hvor utbredt smitten er, og det eneste gode målet man har er sykehusinnleggelser. Det gjør at man ikke kan vite verken hvor langt man er i pandemien, eller i hvilken grad det har bygget seg opp noen form for flokkimmunitet.

Ved utbredt testing for antistoffer, vil man kunne få langt mer kunnskap om hvilke tiltak som er nødvendig, og eventuelt ikke nødvendig, for å håndtere smitten.

En antar at man vil være immun mot covid-19 etter sykdom, og en slik test vil derfor kunne være svært viktig for helsepersonell. En av de store utfordringene i dag er at flere tusen ansatte i helsevesenet er i karantene.