Ny bok navngir 1.000 nordmenn i Gestapo-tjeneste

1.145 norske statsborgere som jobbet for det tyske sikkerhetspolitiet er navngitt i Eirik Veums nye bok.

13.11.14 10:58

Mange av dem som omtales i boken, som er tredje og siste bind i krigstrilogien Nådeløse nordmenn, karakteriseres som krigsforbrytere som utførte tortur, mishandling eller ulovlig frihetsberøvelse.

– Noen av de viktigste og dyktigste angiverne Gestapo rekrutterte var kvinner. Dette var ofte unge jenter, som kunne innlede kjærlighetsforhold til motstandsmenn, og på den måten få ut opplysninger som var viktige for det tyske sikkerhetspolitiet, sier Veum i en pressemelding.

Infiltrerte motstandsbevegelsen

Aud Maggi Andersen var den eneste kvinnen som fikk dødsstraff i landssvikoppgjøret etter krigen, selv om hun ikke ble henrettet.

I NRKs omtale av boken skriver de om Andersens infiltrasjon av en del av den norske motstandsbevegelsen kalt «Formo-gruppen». Totalt ble 16 unge menn tatt av det tyske sikkerhetspolitiet som følge av opplysninger fra Andersen.

Sju av mennene ble henrettet ved skyting på Akershus festning i februar 1945.

Kritikk fra forskere

Både professor emeritus Ole Kristian Grimnes og førsteamanuensis Baard Borge ved Høgskolen i Harstad er kritiske til boken, ifølge NRK.

Grimnes har forsket på krigshistorie siden 70-tallet og mener Veum ikke har noe godt motiv for å gjengi hvert eneste navn. Han mener forfatteren tjener penger på andres lidelse.

Borge spør hva som er meningen med å navngi alle disse personene, utover å pirre folks nysgjerrighet.

– Det neste logiske skritt er kanskje å navngi samtlige 55.000 medlemmer av Nasjonal Samling i en ny bok, spør Borge, som i likhet med Grimnes mener motivet egentlig er å tjene penger, snarere enn å bidra med ny kunnskap om krigen.

Forfatteren selv sier det ikke er riktig at han skriver bøkene for å tjene penger, og at han ikke går inn for å såre andre. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.