RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny bombardering ved Damaskus

Foto: Bassam Khabieh (Reuters / NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Syriske regjeringsstyrker bombarderte torsdag morgen igjen opprørskontrollerte forsteder rundt Damaskus. Nå åpner Frankrike for maktbruk.

Amman (NTB-Reuters/Nettavisen): Ifølge opprørerne ble det avfyrt raketter og granater mot forstedene Jobad og Zamalka øst for Damaskus.

LES OGSÅ: Syrias største humanitære lidelse etter år 2000

De er blant områdene rundt Damaskus som ble berørt av et angrep med kjemiske våpen onsdag. Ifølge aktivistene kostet dette mellom 500 og 1.300 mennesker livet.

Regimet i Syria avviser anklagen blankt.

Distriktet Qaboun nord for Damaskus og den palestinske flyktningleiren Yarmouk sør for byen ble også truffet av rakettene.

Frankrike åpner for maktbruk
Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius mener verdenssamfunnet må kunne bruke makt i Syria, hvis regimet i Damaskus virkelig har brukt kjemiske våpen mot sivile. Men Fabius vil ikke sende bakkestyrker.

Den franske utenriksministeren sa torsdag at hvis FNs sikkerhetsråd ikke makter å fatte en avgjørelse, må de nødvendige beslutningene tas «på annet vis». Han gikk ikke i detaljer om hva han mente med dette, da han uttalte seg om situasjonen til fjernsynsselskapet BFM.

- Verdenssamfunnet må reagere med makt på det som har skjedd i Syria, men det er ikke aktuelt å sende inn soldater på bakken. Frankrikes standpunkt er at det må komme en reaksjon, og da er det snakk om maktbruk, sa Fabius.

Opposisjonen i Syria anklager regjeringsstyrkene i landet for å ha brukt kjemiske våpen til å begå en massakre på over 1.300 sivile i Damaskus-området onsdag. Den syriske regjeringen tilbakeviser dette på det sterkeste.

Amnesty International, Human Rights Watch og andre menneskerettighetsorganisasjoner krever at regimet i Damaskus lar FNs inspektører få besøke åstedet for angrepet. Hvis det virkelig ble brukt kjemiske våpen, er dette en krigsforbrytelse, blir det sagt.

Barn flykter fra Syria
Antall barn som har flyktet fra Syria, nærmer seg 1 million. Men aller verst er det for dem som er igjen i landet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Norske hjelpeorganisasjoner er dypt bekymret og skal fredag møte utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) for å diskutere hva som kan gjøres for å avhjelpe krisen.

Uroen over barnas situasjon er ikke blitt mindre etter påstandene om bruk av nervegass mot sivilbefolkningen i forsteder ved Damaskus. Mange barn skal være blant ofrene.

Eide bør be Stortinget om mer penger til å hjelpe de rundt 7 millioner menneskene som har desperat behov for hjelp, skriver Redd Barna i en pressemelding.

I tillegg til Redd Barna kommer Kirkens Nødhjelp, Norsk Folkehjelp, Flyktninghjelpen, Norges Røde Kors og Norwac til å delta på møtet med Eide.

Mange sivile er fanget i områder der krigen raser, og partene har vært lite villige til å etablere humanitære korridorer slik at de kommer seg ut.

Også i de overfylte flyktningleirene i Syrias naboland er situasjonen svært vanskelig, ikke minst for barna.

Onsdag måtte Danmarks kronprinsesse Mary forlate en leir nord i Jordan i all hast ettersom rasende syriske demonstranter nærmet seg teltet der hun var i ferd med å bli intervjuet av dansk presse.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vantro syrere forteller om dødelig gass
Da Farah al-Shami leste på Facebook at granater med kjemikalier hadde rammet hjemstedet hennes, trodde hun ikke noe på det. Men så ble hun svimmel og fikk problemer med å puste.

Den 23 år gamle kvinnen mente at ryktene på nettet ikke kunne stemme, ettersom Damaskus-forstaden Mouadamiya ligger i nærheten av en militærleir. Dessuten var jo FN-inspektører innkvartert på et hotell noen kilometer unna.

- Det virket umulig. Men så begynte jeg å bli svimmel. Jeg følte jeg ble kvalt, og det brant i øynene, sier al-Shami, som er blitt intervjuet av Reuters via Skype.

- Jeg løp til et feltsykehus like ved. Heldigvis var ingen i familien min skadd, men jeg så hele familier ligge på gulvet.

Det er umulig for utenlandsk presse å få bekreftet historiene fra folk som bor i områdene øst for den syriske hovedstaden. De sier at regjeringen brukte granater fylt med dødelig gass, og at flere hundre er drept av slik gass.

Videosnutter og bilder av lik, mange av dem kvinner og barn, uten ytre skader, har gått verden rundt, og ifølge eksperter tyder symptomene som er beskrevet, på at de er blitt kvalt av gass.

Støtte fra Iran
Nå får den syriske presidenten Bashar al-Assad støtte fra Iran, som mener at regimet i Syria ikke brukte kjemiske våpen.

Regjeringen i Iran tilbakeviser meldinger om at regimet i Syria brukte kjemiske våpen mot opprørerne i landet. Hvis slike våpen er blitt brukt, var det opprørerne selv som sto bak, hevder iranerne.

Utenriksminister Mohammad Javad Zarif sier ifølge en melding fra det iranske nyhetsbyrået IRNA torsdag at det må være «terroristiske grupper» som sto bak de angivelige angrepene. Disse gruppene er kjent for å være hensynsløse, hevder Zarif.

General skeptisk til intervensjon i Syria
En væpnet amerikansk intervensjon i Syria vil ikke løse borgerkrigen og kan ikke garantere at opprørerne støtter amerikanske interesser, sier generalstabssjef Martin Dempsey.

Dempsey forsøker med sin uttalelse å dempe lysten som fins hos enkelte kongressrepresentanter til å gripe inn i Syria.

I et brev til kongressrepresentant Eliot Engel gjør han det klart at de militære lederne ikke er motvillige eller redd for risiko, men at de heller er opptatt av kostnadene og «pragmatiske når det gjelder grensene for militærmakt». Engel er den høyest rangerte demokraten i utenrikskomiteen.

Dempsey sier at en mulighet er å slå ut regimets luftforsvar, men å gjøre det risikerer å dra USA inn i en krig uten utsikt til en snarlig ende.

«Syria i dag dreier seg ikke om å velge mellom to parter, men å velge mellom mange parter», skriver generalen, som også tidligere har advart mot militær inngripen i Syria.

Dempsey, som deltok i krigen i Irak, sier at USAs erfaring i Irak viser hvor vanskelig det er å gjenopprette stabilitet etter at et regime er styrtet. (©NTB)

SE VIDEO: Et stort antall døde mennesker etter påstått nervegassangrep

LES OGSÅ:1.300 drept av nervegass

Vesten har blitt så å si immune mot dette

Slik manipulerer myndighetene tallet på drepte

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere