Ny Borg-biskop vil snakke de utstøttes sak

Fredrikstad (NTB): Atle Sommerfeldt vil ha en kirke som skal være et talerør for de utstøtte, vanskeligstilte og for kristne med en annen kulturell bakgrunn.

Søndag ble han innsatt som biskop i Borg under en seremoni i Fredrikstad domkirke med kong Harald og kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) til stede.

Lokale kirkegjengere var møtt opp i stort antall for å hilse biskopen velkommen. Sommerfeldt tok imot menigheten med en stemningsfull og engasjert preken, der han lot det skinne igjennom at det var en samlet menighet og et stort mangfold som først og fremst var hans kampsaker.

- Vi vil at alle skal føle at de har et menneskeverd, helt uavhengig av bakgrunn eller religion, sa han blant annet i sin preken.

Den nye biskopen hadde valgt den lokale rockeren og gospelsangeren Jan Groth, kjent fra blant annet Aunt Mary, til å underholde med musikk og sang under nattverdsmåltidet.

I den lokale menigheten er det stor begeistring for Sommerfeldt, som er den sjuende biskopen i Borg.

- Vi vet at den nye biskopen er en mann fra grasrota, og at han kommer til å gjøre en veldig god jobb i sitt nye virke. Han kommer til å ivareta det lokale engasjementet og sørge for mangfold og inkludering, sa en av de faste kirkegjengerne i menigheten.

- Vi må tydeliggjøre kirken og legge forholdene til rette slik at mennesker kan føle tilhørighet, sier Sommerfeldt til NTB.

Etter 17 års fartstid som generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, har 60-åringen fra Eidsvoll fått nye oppgaver. Men fortsatt er det de som har det vanskeligst i samfunnet, som han mest av alt vil hjelpe.

Noe av den ballasten Sommerfeldt tar med seg fra Kirkens Nødhjelp og inn i biskopembetet er nettopp kirkens rolle for å hjelpe de nødstilte.

- Jeg vil utfordre politikere og andre på hvordan vi behandler og inkluderer dem som sliter mest. En konsekvens av dette blir også at jeg støtter kirkens humanitære hjelp til statsløse og identitetsløse asylsøkere. Vi spør ikke om pass før vi hjelper folk, sier han.

Sommerfeldt overtar bispesetet i Borg etter Helga Haugland Byfuglien, som er blitt preses for bispekollegiet.

Borg Bispedømme omfatter menighetene i Østfold og Akershus, unntatt Asker og Bærum, som ligger under Oslo bispesete. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.