*Nettavisen* Nyheter.

Ny Breivik-bok med kraftig skyts mot moren

Oslo (NTB-Per Helge Berg): I en ny bok hevder forfatteren Aage Storm Borchgrevink at Anders Behring Breivik ble utsatt for mishandling og omsorgssvikt som barn.

04.10.12 15:26

I boken «En norsk tragedie» går forfatteren langt i å antyde at morens oppførsel bidro til at Breivik ble som han ble. Forfatteren går langt i å gi henne en psykiatrisk diagnose, skriver VG.

Borchgrevink har hentet sine opplysninger fra barnevernsdokumenter med nærgående beskrivelser av Breiviks familie og legger stor vekt på den betydningen hans barndom og oppvekst fikk for terrorhandlingene. Dokumentene var en del av politietterforskningen, men er ikke tidligere omtalt i mediene.

«Den mørke impulsen kom etter mitt syn fra barndommen, ikke fra kontrajihadistene», skriver han i boken, og mener at barndommen var grobunnen for at Breivik endte som massedrapsmann.

Han sier det har manglet en komplett beskrivelse av massedrapsmann og mener man må gå grundig inn i hans historie for å kunne finne ut hvor hatet kommer fra.

Forfatteren har hentet ut rapportene fra psykologene ved Statens senter for barne- og ungdomspsykiatri fra 1983, og konkluderer selv med det samme som psykologen som vurderte familien da: At Breivik ble utsatt for omsorgssvikt.

Borchgrevink mener likevel at opplysningene ikke er ødeleggende for moren og at han ikke beskriver henne som en ondsinnet overgriper.

- Det bildet som tegnes er av en delvis syk og forvirret kvinne. Det er hun som ber om hjelp fra det offentlige, en hjelp hun egentlig ikke fikk, sier Borchgrevink.

- Det er faktum som viser at Breivik i barndommen hadde utfordringer, men hva de skyldes eller hvem som sviktet, er etter min oppfatning høyst uklart. Det er trist at noen 30 år etterpå setter seg til dommer over en familie uten, etter min oppfatning, åpenbart å vite hele bildet, sier Lippestad.

Han har ikke lest boken, men fått en oppsummering av innholdet.

- Det er ikke noen grunn til å si at hans opplevelser i barndommen er noe oppsiktsvekkende, ut fra hva mange barn opplever. Det er ikke mulig å kunne konkludere med at en eventuell omsorgssvikt er noe essensielt for denne saken, sier han til VG.

Aage Storm Borchgrevink har hatt med psykiater Finn Skårderud og professor i psykiatri Sigmund Karterud som bidragsytere til boken. Karterud mener det faglige grunnlaget er godt beskrevet og at teoriene godt gjort rede for i boken. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.