RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny bunnuke for dollar

Sist oppdatert:
Forrige uke ble en ny bunnuke for dollaren etter dårlige makrotall fra USA. Les hva som forventes av dollaren den neste uken
For den åttende uken på rad falt dollaren mot euro, og falt forrige uke til en ny historisk bunn-notering.

Det er mange grunner til at dollaren nå sklir videre.

I det korte bildet ble dollaren utsatt for salgspress fredag etter at dårligere enn ventet tall fra det amerikanske arbeidsmarkedet helte kaldt vann i blodet til de aller største oksene i den amerikanske økonomien.

Les mer om tallene:
Elendige amerikanske arbeidstall

Den mer alvorlige, og langsiktige årsaken til fallet, er at sentalbanker rundt om i verden vil kutte ned på sine massive dollarkjøp. Særlig asiatiske sentrabanker har vært ivrige långivere til en amerikansk økonomi ute av balanse.

Les hva storbank mener om dollaren:
Storbank spår dollar-kollaps

På seks måneder har dollaren falt 9 prosent mot euroen.

- Jeg kan ikke se noen ting som kan stoppe dollaren fra å svekkes ytterligere. Arbeidsmarkedstallene fikk bare mer bensin på bålet, sier en valuta-analytiker til Bloomberg News.

Denne uken falt dollaren 1,2 prosent mot euro denne uken og ble notert til 1.3454 USDEUR, men ble notert helt ned til 1.3454 - som er en ny bunn. Også mot japanske yen falt dollaren for 10 uke på rad, og ble notert til 102.08 yen. Det er det laveste nivået på nesten fem år.

Det er ventet at dollaren vil treffe og bryte 1,35 dollar per euro neste uke.

- Med disse arbeidsmarkedstallene vil de som er bear til dollaren bli mer sikre på sine posisjoner, og starte å selge dollar igjen, sier Paul Mackel, valutastrateg hos ABN Amro til Bloomberg.

Ifølge en tysk avis, som siterte offisielle kilder i USA, vil de amerikanske myndighetene først starte støttekjøp av dollaren om den faller til 1,45 mot euro. Påstandene ble ikke bekreftet fra offiselt hold i USA.

Rentenivåer

14. desember skal den amerikanske sentralbanken ha sitt rentemøte og "alle" venter på en oppgang på 0.25 prosentpoeng til 2.25. Dette blir den femte renteoppgangen i år.

Men de kjølige arbeidsmarkedstallene, som kom inn langt lavere enn ventet, har senket forventingene til at det kommer en rekke rentekutt neste år.

Ser man på forveningene i yielden på amerikanske ti-åringer mot europeiske rentepapirer med tilsvarende varighet så spreadet er den på sitt høyeste på fire år.

Yielden på amerikanske ti-åringer er på 4,25 prosent, 0,51 prosentpoeng over tyske tiåringer.

Norske kroner ble fredag notert til 6,12 mot dollar og 8,17 mot euro.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere