RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny dødsliste bekymrer USA

Foto: SITE Intelligence Group (Afp)
Sist oppdatert:
40 navngitte personer står oppført på Al-Qaidas nye dødsliste.

En nettside tilknyttet terrorbevegelsen Al-Qaida har publisert en dødsliste som navngir 40 amerikanske politikere, byråkrater og forretningsmenn. Terrorbevegelsen oppfordrer sine tilhengere til å angripe de navngitte amerikanerne i deres hjem, ifølge NBC New York.

Det er Det føderale politiet i USA, FBI, som har utsendt et varsel til politimyndigheter som advarer om potensielle angrep mot aktører i amerikansk politikk, næringsliv og mediebransjen.

FBI har allerede informert om den potensielle trusselen til personene som blir navngitt med bilde på dødslisten.

Oppfordres til å sende brevbomber
Al-Qaida-tilhengere blir på et forum blant annet oppfordret til å sende brevbomber hjem til de aktuelle personene.

FBI nekter å kommentere dødslisten overfor NBC, men ifølge TV-kanalen anser de føderale politimyndighetene dødslisten som den mest detaljerte og konkrete trusselen som har kommet fra Al-Qaida etter drapet på Osama bin Laden.

Les også: - Al-Qaida har utnevnt ny leder
Les også: Mistenkelig pakke funnet ved Pentagon

Bekymringen er at dødslisten kan føre til at enkeltmennesker vil handle på egen hånd.

- Det som er skremmende er at informasjonen om individene er så spesifikke, sier tidligere leder for sikkerhet i delstaten New York, Michael Balboni, til NBC.

Spesifikke trusler
Notatet fra FBI understreker imidlertid at tidligere oppfordringer til terror, som er postet på Internett av Al-Qaida, har hatt få resultater.

- En del av dette er en nødvendig forholdsregel. Man ønsker ikke å skremme folk. Men her er det mer spesifikke trusler rettet mot enkeltindivider enn det vi tidligere har sett, sier Balboni.

Al-Qaida får ny leder
Torsdag ble det kjent at Al-Qaidas tidligere nestleder Ayman al-Zawahiri utnevnes som ny leder for terrorbevegelsen. Terrorekspert Magnus Ranstorp sier Zawahiri har et enormt press på seg for å hevne drapet på Osama bin Laden.

- Det er jo nå et trykk på ham om å gjøre noe stort og spektakulært. Han kommer sikkert til å fokusere på å gjøre noe stort i Vesten for å hevne bin Laden, sannsynligvis mot USA, uttalte terrorforsker ved Det svenske Forsvarsakademi, Magnus Ranstorp, til Nettavisen torsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere